Свет

РАТ КИНЕ И САД! БИВШИ КОМАНДАНТ НАТО: Вашингтон је спреман, али Пекингу треба 10 година? Тако су и Русију потценили, а онда…

Pixabay.com

Пензионисани адмирал америчке морнарице Џејмс Ставридис каже да Кина неће бити спремна за потенцијални рат са САД за око 10 година.

Ставридис је, у интервјуу у једној америчкој радио емисији, говорећи о могућем преливању тензија у Јужном кинеском мору у нови светски рат, рекао да САД и њени регионални савезници имају десетогодишњи”грејс период“ да се припреме за могућност рата са Кином.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Односи САД и Кине су нарушени И буквално сун а ивици рата због војних активности америчких и регионалних савезника у осетљивим водама Тајванског мореуза.

Кина полаже право на суверенитет над мореузом и већим делом остатка Јужног кинеског мора, чему се супротстављају међународно поморско правом и ставови скоро сваке друге земље на свету.

“Иако Кина гради огромну флоту, иако се понаша агресивно, још увек нису спремни“, рекао је Ставридис. “Ако бисмо завршили у рату са Кином, то не би био само рат САД и Кина. Имамо савезнике који су се заклели да ће доћи и бити део такве војне кампање – Јапан, Јужна Кореја, Филипини, Аустралија, Нови Зеланд“, рекао је Ставридис, бивши врховни командант НАТО-а за Европу, чије делове интеервјуа је пренео Њузвик.

“То је много ватрене моћи“, наставио је он, па додао: “Кина, по мојој процени, неће бити спремна да се суочи са САД на веома зрео начин за око 10 година. Дакле, мислим да овде имамо мало грејс периода, када можемо да ојачамо нашу војску како бисмо сачували одвраћање и такође покушајте да искористимо дипломатију И сва друга средства која морамо да скинемо те тензије из односа.“

И пензионисани контраадмирал кинеске морнарице Јанг Ји такође је сугерисао да Кина није спремна за рат са САД. Он је рекавши током догађаја у Пекингу у суботу, да кинеска војска „мора да буде спремна за различите сценарије“ тако што ће постати „моћна и јака“.

„Моћ је веома важна“, рекао је он. „Када сте моћни и јаки, САД се неће усудити да вас наљуте, а ви можете боље да заштитите своје националне интересе“, додао је.

Извор: Б92