Свет

НЕКАДА ЈЕ БИЛА НАЈМОЋНИЈА ЖЕНА ЕВРОПЕ А САД БИ МОГЛА ДА ПОЗОВЕ ПУТИНА: „Дошао је тренутак да се врати у игру…“

Бивша немачка канцеларка Ангела Меркел могла би да постане посредник у преговорима са Русијом о Украјини, каже амерички професор Брус Дејтон.

Дејтон у колумни за Хил напомиње да Меркелова има искуство у раду са руским председником Владимиром Путином и слободу деловања – будући да није везана за актуелне власти.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према Дејтону, за учешће у преговорима могу бити доведене и међународне корпорације.

Запад би, сматра професор, требало активније да се ангажује у неформалним преговорима са Русијом о миру у Украјини. Дејтон верује да комуникација између појединаца помаже да се пронађе заједнички језик за формалне преговоре. Улогу таквих неформалних посредника могу обављати и бивши политичари и мултинационалне корпорације, сугерише експерт.

„Понекад је потребна интервенција поуздане тетке… да би се сукоб решио…. Дошао је тренутак када ће нам трећа страна помоћи да постигнемо мир у Европи“, закључио је Дејтон.

Русија је више пута изражавала спремност за преговоре, али су кијевске власти увеле забрану на њих на законодавном нивоу. Кремљ је такође напоменуо да сада не постоје предуслови за прелазак ситуације на миран курс, док постизање циљева специјалне операције остаје апсолутни приоритет Москве.

Према речима председника Владимира Путина, Русија никада није одбијала дијалог, али друга страна треба директно да изрази спремност за то.

Извор: РИА/Хилл

Ознаке