Свет

ОРБАН СЕ ОБРУШИО НА БРИСЕЛ: ЕУ нас отворено уцењује

Мађарски премијер Виктор Орбан се обрушио на Брисел због задржавања милијарди евра.

Орбан је изјавио у четвртак да Европска комисија уцењује Мађарску задржавањем милијарди замрзнутих средстава због забринутости за владавину права.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Орбан је рекао да је уцена „чињеница“, коју чак признају и сами уцењивачи, чланови Европског парламента.

„По нашем мишљењу, Мађарска испуњава све квалитете владавине права, а када Европска комисија има специфичне потребе, ми имплементирамо све из њих, а такође смо и кооперативни“, рекао је Орбан новинарима у Будимпешти на конференцији за новинаре.

„Не можете ме кривити што сам учинио све што могу да промовишем интересе Мађарске у тако уцењеној ситуацији,“ додао је он.

Орбанова влада умешана је у дугогодишњи спор са Бриселом, који је замрзнуо милијарде ЕУ фондова намењених Мађарској због забринутости за људска права и владавину права у земљи.

Европска комисија је прошле недеље деблокирала 10,2 милијарде евра замрзнутих кохезионих фондова ЕУ намењених Мађарској.

Комисија је саопштила да је тајминг издавања средстава, који је дошао само дан пре Европског савета, где је Орбан претио да ће блокирати почетак преговора Украјине о придруживању ЕУ и даљи пакет помоћи Кијеву, био случајан. Али многи политичари ЕУ упозорили су Брисел да не попушта пред, како они виде, уценом мађарског лидера.

На крају, Орбан је направио преокрет и дозволио лидерима ЕУ да одобре почетак преговора за улазак Украјине у блок.

За Будимпешту је у игри више новца, а Орбан и даље блокира пакет помоћи Кијеву од 50 милијарди евра, о чему би лидери требало да разговарају почетком следече године.

Извор: Политико/М.С.