Свет

ОРБАН ЗАГРМЕО: Доста ми је Брисела! Време је

Морамо да идемо дубље, да заузмемо позиције, окупимо савезнике и преузмемо политичку контролу над Бриселом, поручује мађарски премијер

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да му је доста Брисела, али да не намерава да напусти Европску унију, већ да, напротив, окупи присталице и унапреди је.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Орбан је одговарајући на питање новинара, да ли се плаши да су се његови бирачи „заситили Брисела“, рекао да је то за њега „природна чињеница“.

„И мени је доста Брисела. Питање је само какав ћемо закључак извући из те ситуације. Сматрам да морамо да идемо дубље, да заузмемо позиције, окупимо савезнике и унапредимо Европску унију. Није довољно само бити љут, Брисел мора бити окупиран“, казао је Орбан у интервјуу за лист „Мађар немзет“.

Он је раније изјавио да Мађарска „не жели да напусти ЕУ, већ да је окупира“, стога је неопходно победити на следећим изборима за Европски парламент и „преузети политичку контролу над Бриселом“.

„Руководство Европске уније треба да поштује суверенитет европских народа, а не да третира земље чланице као провинције“, истакао је Орбан, напоменувши да је у интересу Будимпеште да остане део Уније.

Бивша председница Представничког дома Ненси Пелоси изјавила је да Мађарска не би требало да буде део Европске уније.

„Постоје друге чланице ЕУ које не раде тако добро по једним или другим питањима. Мислим да Мађарска данас не би требало да буде у ЕУ, али када једном уђу, тешко их је извући“, оценила је.

Извор: РИА