Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! Стиже нова помоћ грађанима, откривено и кад је пријава!

Грађани ће моћи да конкуришу за нове субвенције, а сада се зна и када.

Како је Б92.нет већ писао, након позива да по упола мањој цени грађани наше земље замене столарију у својим домовима, ускоро ће бити распиран и јавни позив за субвенције за постављање соларних панела за производњу електричне енергије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, најавила је данас у Метовници код Бора да ће крајем августа или најкасније у првим данима септембра Министарство расписати поменути јавни позив за субвенционисање уградње соларних панела.

„План је да јавни позив за субвенције за уградњу соларних панела протекне исто као претходни о повећању енергетске ефиканости, односно замене столарије. То су битни пројекти који ће трајати и неколико година. Други јавни позив за замену столарије поновићемо крајем децембра ка свим локалним самоуправама“, казала је она, наводи се у саопштењу Министарства.

Михајловићева је истакла да ће Министарство и у наредној години обезбедити средстава за субвенције.

„Неће бити крај после једног или два позива. Ово је велики национални пројекат. Планирамо да наредне године имамо 100 милиона евра за замену столарије и да сви грађани и грађанке који годинама уназад нису могли да промене прозоре, ураде изолацију или замене кров, сада то могу да ураде“, рекла је она.

Подсетимо, субвенције које ће грађани моћи да добију за постављање соларних панела су нешто ново у нашој земљи. Наш портал недавно је упитао Министарство рударства и енергетике да ли је у плану и финансијска помоћ за набавку соларних панела, а одговор је тада био негативан.

„У овом моменту се не планира субвенција за набавку соларних панела за домаћинства за производњу електричне енергије, с обзиром да се та енергија не користи само у сопствене сврхе већ пасивни купац постаје активни учесник на тржишту“, поручили су из тог министарства почетком маја.

Правилником је, како су додали, дата могућност финансирања из Буџетског фонда уградње соларних колектора (потоња ставка у горенаведеном списку) у инсталацију за централну припрему потрошне топле воде, као и подстицање унапређења енергетске ефикасности у домаћинствима тако сто ће се из средстава Буџетског фонда путем доделе ваучера и дотација финансирати грејање из обновљивих извора енергије (соларни колектори, топлотне пумпе и сл.).

Сада су се, очигледно, ствари промениле.

„Што се тиче соларних панела, то је први пут да смо направили услов за тако нешто и у закону. Оно што је важно за соларне панеле – смањили смо све могуће процедуре постављања соларних панела и њиховог везивања на мрежу“, казала је министарка Михајловић крајем прошлог месеца.

Подсетила је да постоје само четири корака која домаћинства треба да ураде да би могла да прикључе своје панеле на мрежу, а о чему је наш портал такође већ писао.

„Јавни позив за субвенције ће омогућити ту прву, фиксну ствар да покушате да решите, а то је да смањите трошкове постављања самих соларних панела, јер колико год цене биле ниже у односу на пре пет, шест или седам година, потребна је помоћ људима да масовније крену у постављање соларних панела на своје кровове“, закључила је министарка у ранијим изјавама.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92