Свет

ПЕСКОВ ШОКИРАО КИЈЕВ: САД схватиле да су преварене

Америка је схватила да ју је Кијев преварио и да нема победе на бојном пољу, тврди портпарол Кремља Дмитриј Песков у интервјуу за „Известију“.

„Кијевски режим им је за 100 милијарди долара обећао победу на бојном пољу. Сада Американци схватају да су преварени. Нема победе на бојном пољу. Штавише, украјинске оружане снаге убрзано губе тло под ногама. То је био неизбежан процес“, рекао је Песков.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је навео да су војни потенцијали Украјине и Русије, као и економска моћ две државе потпуно неупоредиви.

„Дакле, овде је ситуација очигледна. Американци се у овој ситуацији, наравно, питају да ли треба да припреме нове десетине милијарди долара“, нагласио је портпарол Кремља.

У међународној реторици о украјинском питању појавили су се, како он наводи, „заиста нови моменти“, па чак и у Вашингтону почињу да говоре о подршци Кијеву само „у оквиру могућег“.

„Пре свега, Вашингтон и европске државе и даље активно понављају мантру да ће увек подржавати Украјину докле год буде потребно. Али сада се већ појављују резерве у смислу да ће то учинити у границама могућег. И заиста, пре свега, Американци су почели да се питају, на шта тачно троше толики новац“, указао је Песков.

Портпарол Кремља је истакао како је Бела кућа са поносом најавила потписивање декрета о војној помоћи Украјини од 200 милиона долара – што је веома скроман износ по америчким стандардима.

То ставља кијевски режим, према речима Пескова, у прилично тешку позицију, а Русија ће „са интересовањем посматрати и, што је најважније, наставити Специјалну војну операцију“, додао је он.

Песков је у интервјуу који је дао за ТВ канал Русија 24 навео и да се Западњаци сада питају на шта су протекле године потрошили више од 100 милијарди долара.

Он је напоменуо да је Запад у Украјину уложио новац као оруђе које је користила у борби против Русије.

„И они разумеју да им алат не ради баш ефикасно. Алат јесте веома храбро обећавао победе на бојном пољу, дуго их је водио да верују, да ће ако сачекају да се снег отопи и све осуши, видети апсолутно феноменалне победе које до сада нису видели. Али снег се отопио, и све се осушило, а сада је опет мокро, и снег је опет пао, а од тога нема ништа. И, наравно, Американци се питају да ли ово треба и даље да се ради. И то, наравно, доводи кијевски режим у веома, веома тешку ситуацију“, додао је Песков.

Извор: РТ Балкан