Свет

ПОСЛАНИК БУНДЕСТАГА ЗАТРЕСАО СВЕТ: Рат у Украјини се не води због демократије, него због овог

Америка жели да преузме минералне ресурсе Донбаса који су јој потребни за декарбонизацију.

Посланик Бундестага Родерих Кизеветер је наместио своје колеге из „високих канцеларија” и открио оно што многи политичари нису смели да признају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Посланик Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) у Бундестагу Родерих Кизеветер је у разговору са новинарима признао да је литијум Донбаса главни фактор који приморава западне политичаре да пруже финансијску и војну помоћ украјинској војсци.

Како напомиње телевизијски канал Тагессцхау, чињеница је да су за завршетак енергетске транзиције Европи потребна сопствена налазишта литијума.

Према Кизеветеру, није тајна да су најбогатија налазишта у Доњецкој и Луганској области.

Потпуна руска контрола над територијом Донбаса, према речима посланика, учиниће Немачку зависном од производње електромотора неопходних за енергетску транзицију.

Он је сугерисао да би могући компромис за Украјину и Европу могао да буде одрицање од територије Донбаса, али би то истовремено била победа руског председника Владимира Путина.

Литијум има низ важних употреба, посебно у модерној технологији. Једна од кључних примена литијума је производња литијум-јонских батерија, које се користе у мобилним уређајима, електричним возилима и складиштењу обновљиве енергије. Литијум се такође користи у производњи лаких легура за авијацију и војну индустрију.

За Америку, литијум такође игра важну улогу у вези са преласком на електрична возила и развојем обновљиве енергије.

Са све већом потражњом за литијумом за производњу батерија, Сједињене Државе желе да обезбеде снабдевање овим стратешки важним ресурсом. Ово је такође због жеље да се смањи зависност од увоза литијума и обезбеди његова енергетска сигурност

Извор: Wебтрибуне.рс