Свет

ГЕНЕРАЛ КРИВОНОС ДИГАО УЗБУНУ: Руси овим оружјем паралишу украјинску војску

Руска војска ефикасно користи ФПВ беспилотне летелице у зони „специјалне војне операције“, што паралише рад војске Украјине, изјавио је пензионисани генерал Сергеј Кривонос на украјинској телевизији.

„Руси активно користе ФПВ беспилотне летелице. Некада су говорили да лансирају седамдесет до осамдесет дронова дневно, а сада лансирају више од сто. Већ имају дронове са камерама за ноћно осматрање, њихове могућности се повећавају. А ми? Да ли ми то производимо? Не“, приметио је.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кривонос је такође нагласио, да украјинска војска не прати руски технолошки развој.

„Непријатељ нас је престигао, а сада ради много снажније“, закључио је генерал у пензији.

Руски медији извештавају, да је прва ноћна верзија руског јуришног ФПВ дрона „Гастело“ успешно тестирана у зони „специјалне војне операције“. Нова верзија ће омогућити ловцима да ефикасно раде на циљевима у мраку, када се конвенционални хеликоптери не могу користити.

Дрон „Гастелло ФПВ“, почео је да се производи у Русији у августу 2023. године. Модел је развијен узимајући у обзир жеље учесника у „СВО“. Беспилотна летелица ради по принципу „Фирст Персон Виеw“ (ФПВ, поглед из првог лица) – оператер који је управља може видети слику са видео камере путем монитора, видео кациге или видео наочара.

Извор: Wебтрибуне.рс