Свет

ПУТИН ПРИЗНАО! Његова фатална грешка завила Русију у црно: Да је реаговао на време, свет би изгледао много другачије!

Руски лидер је рекао да Русија нема проблема са земљама НАТО-а и да су оне те које вештачки стварају проблеме

Русија нема никаквог интереса да ратује са земљама НАТО-а, изјавио је руски председник Владимир Путин.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Цела НАТО организација не може да не схвати да Русија нема никаквог разлога, никаквог интереса – ни геополитичког, ни економског, ни политичког, ни војног – да ратује са земљама НАТО-а – рекао је руски председник у интервјуу за телевизију „Русија 1“.

Он је рекао да Москва и земље НАТО-а немају никаквих међусобних територијалних претензија нити Русија жели да квари односе са земљама Алијансе.

Према његовом мишљењу, то „не може да не схвата председник било које велике земље, а посебно земље НАТО-а, а још више мора да схвата председник Сједињених Америчких Држава, једини господар НАТО-а, јер је то њихово двориште – истакао је.

Путин је навео односе Русије и Финске и објаснио да су сви спорови између ове две земље одавно решени, као и да није било проблема у односима двеју земаља, али да ће се они појавити уласком Хелсинкија у НАТО.

– Није било проблема. Сада ће их бити, јер ћемо сада тамо формирати Лењинградски војни округ и тамо ћемо концентрисати одређене војне јединице – нагласио је Путин, говорећи о последицама уласка Финске у НАТО.

Он је рекао да Русија нема проблема са земљама НАТО-а и да су оне те које вештачки стварају проблеме.

– Са ким имамо проблема? Па ни са ким. Они вештачки праве проблеме, јер не желе да имају таквог конкурента у Русији. И то је све – објаснио је Путин.

„То су бесмислице“

Путин је приметио и да изјаве америчког лидера Џозефа Бајдена да би Москва наводно могла да нападне НАТО представљају бесмислицу.

– Ово је потпуна глупост. Мислим да и председник Бајден то схвата, то је само фраза да би оправдао своју погрешну политику у руском правцу – рекао је руски лидер.

Он је додао да је уверен да је такав став Вашингтона погрешан.

– Не мислим да је то од националног интереса самих Сједињених Америчких Држава – оценио је руски председник.

„Био сам наиван“

После распада СССР-а Запад је хтео да уништи Русију, изјавио је председник Русије Владимир Путин и додао да је почетком 2000-их година имао наивну представу о томе како се Запад односи према Русији.

– Био сам наиван. Рећи ћу вам потпуно искрено, када се осврнем уназад, упркос чињеници да сам скоро 20 година радио у органима безбедности и спољној обавештајној служби Совјетског Савеза, упркос чињеници да сам касније био заменик градоначелника Санкт Петербурга, директор ФСБ, секретар Савета безбедности, па чак и председник Владе у почетној фази, још сам имао наивну представу да цео свет, а пре свега такозвани цивилизовани свет, схвата шта се десило са Русијом. Да је она постала потпуно друга земља, да више нема идеолошке конфронтације, што значи да нема основа за конфронтацију – рекао је Путин.

Путин је истакао да је видео негативне кораке у политици западних земаља према Русији, посебно да је очигледна била подршка сепаратизму и тероризму на територији Русије.

– Али сам ја, у својој наивности, веровао да је то једноставно инерција размишљања и деловања – навикли су да се боре против СССР-а и настављају – објаснио је Путин.

Међутим, реалност је била потпуно другачија, оценио је руски лидер.

– Реалност је била таква, касније сам се потпуно уверио у то, да су после распада Совјетског Савеза (на Западу) мислили да треба да буду стрпљиви и униште и Русију – истакао је Путин.

Тако велика земља, са прилично великим становништвом, Западу није била потребна, објаснио је он.

– Боље је да се, како је предлагао познати амерички политичар (Збигњев) Бжежински, (Русија) подели на пет делова и ти делови посебно потчине и искористе ресурси. Полазећи од тога да сви одвојено неће имати независну тежину, независан глас и неће бранити своје националне интересе, како то чини уједињена руска држава. Тек касније сам то схватио. А првобитни приступ је био прилично наиван – закључио је Путин.

Извор: 24sedam