Свет

ПУТИНОВА ОСВЕТА БИЋЕ ЗАСТРАШУЈУЋА: Украјинци употребили забрањено оружје у нападу на руски град!

Кијев је употребио ракете са бојевим главама са касетним бомбама у нападу на руски погранични град Белгород, саопштило је у руско Министарство одбране, називајући напад „злочином“. Ову врсту оружја забранило је више од 110 земаља на основу конвенције УН из 2008. године због изузетне опасности коју представља за цивиле. Његова употреба у густо насељеним подручјима може довести до разорних последица.

– Кијевски режим“ је раније у суботу употребио неколико вишецевних ракетних бацача да би погодио град, саопштило је министарство у Телеграму. Један од њих је био украјински систем Олкха, који је у стању да испали 12 вођених ракета у једном баражу, погађајући циљеве на максималном домету од 70 до 130 километара у зависности од типа система. Ракете Олкха су биле опремљене бојевим главама са касетним бомбама – тврди министарство.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Други систем који је коришћен, према руској војсци, био је чешки РМ-70 Вампир – унапређена тежа верзија совјетског вишецевног ракетног бацача БМ-21 Град.

Руска противваздушна одбрана пресрела је већину пројектила, али је неколико успело да погоди град, саопштило је министарство. Додаје се да би „ у случају директног поготка ракета Олкха опремљених касетном муницијом… последице биле немерљиво теже „.

Раније је руско Министарство за ванредне ситуације саопштило да је штрајк однео животе 14 људи, укључујући двоје деце, а да је повређено 108 особа, међу њима 15 деце.

Руска војска оптужила је Кијев да покушава да скрене пажњу јавности са својих неуспеха на линији фронта, као и да провоцира Москву на узвратне ударе сличне природе. Министарство је тврдило да Русија погађа само војне циљеве и инфраструктуру која је директно релевантна за ове војне објекте.

– Овај злочин неће проћи некажњено – саопштила је војска.

Извор: РТ