Србија

РХМЗ ИЗДАО ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ, ПОПАЉЕНИ АЛАРМИ: Време је опасно, Србију ће оковати снег

Нестабилно време на подручју Бачке, Срема и делова Западне Србије очекује нас већ другог дана викенда, о чему сведочи и упаљен наранџасти метеоаларм у најави РХМЗ.

Наранџасти метеоаларм значи да је време опасно. Прецизније, прогнозиране су опасне временске појаве, а таквог су интензитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова. Пратити савете које дају надлежне државне службе, стоји на сајту РХМЗ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такође, на подручју источне Србије упаљен је жути метеоаларм.

Према сајту „Времерадар“, снег би могао да пада у околини Ужица, као и Новог Пазара.

У недељу падавине и поледица

На истом сајту наводи се да већи део Србије сутра очекују падавине, али и поледица.

У недељу пролазно наоблачење са запада-северозапада са падавинама у већем делу земље. У нижим пределима киша, у планинским крајевима суснежица и снег. Ујутру понегде на северу и западу земље киша може ледити при тлу. Поподне и увече на истоку земље слабе мешовите падавине, локално може бити и поледице.

Према тренутним изгледима почетком наредне седмице променљива облачност и сунчани интервали, понегде-повремено може бити и кише, температура у порасту.

Графикон Републичког хидрометеоролошког завода показује назнаке белих пахуља, па у тој табели уз поједине датуме стоји ознака за снег.

Први датум уз који стоји снежна пахуља је уторак 12. децембар. После тога шанса за снег постоји за чак шест везаних дана, од 15. до 20. децембра. Исто је и за 23. децембар.

Многе ће обрадовати што пред дочек Нове године шанса за снег постоји већ од 29. децембра и РХМЗ очекује да ће падати тог дана, као и 30. и 31. децембра.

Током следеће недеље доћи ће до развоја јаког антициклона, такође, након последњег продора хладног арктичког ваздуха у склопу поларног вртлога развио се и јак сибирски антициклон, што ће условити да предстојећа зима буде хладна са честим продорима хладног арктичког ваздуха, а биће и доста снега. Основни покретач хладних и снежних зима је баш та спрега између азорског и сибирског антициклона.

Иако нас почетком следеће недеље очекује топли талас, шансе да Нову годину дочекамо уз снежне падавине све су веће.

Током треће декаде, највероватније око католичког Божића, 25. децембра доћи ће до продора хладног арктичког ваздуха који ће осим пада температуре донети и снег тако да полако расту шансе да Нову годину дочекамо у правом зимском амбијенту.

Извор: Новости