Свет

ШОКАНТНЕ ОПТУЖБЕ САД: Путинов најближи сарадник наредио ликвидацију Пригожина

Николај Патрушев, секретар Савета безбедности Русије, стоји иза убиства оснивача ПМЦ Вагнер Јевгенија Пригожина, наводи амерички Волстрит џурнал, позивајући се на тврдње представника западних обавештајних служби и бившег руског обавештајца

Западни медији Патрушева деценијама називају „десном руком“ руског предсједника Владимира Путина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Волстрит џурнал наводи да је експлозивна направа била постављена испод крила авиона којим је Јевгениј Пригожин ишао кући у Санкт Петербург.

– Пригожин је морао бити уклоњен – рекао је анонимни званичник Кремља.

Ликвидација је припремана два месеца и план је лично одобрио Патрушев, тврди чувени амерички лист, позивајући се на изворе у западним обавјештајним службама.

Патрушев је наводно упозоравао Путина да ослањање на Вагнер у Украјини даје Пригожину превише политичког и војног утицаја и да то представља пријетњу за сам Кремљ. Након што је зауставио побуну Вагнера крајем јула, Патрушев је према наводима Волстрит џурнала видио прилику да се једном заувијек ријеши Пригожина.

Лист наводи да је Патрушев тај који контролише полуге огромне бирократске машинерије која држи руског лидера на власти и да такође стоји иза многих „најмрачнијих епизода“ од којих су многе завршене смрћу за противнике Кремља.

Председник Русије Владимир Путин, подсетимо, рекао је почетком октобра да су истражитељи нашли фрагменте ручне бомбе у тијелима мртвих из авиона у коме је погинуо оснивач Вагнера Јевгениј Пригожин!

Извор: Курир