Свет

УКРАЈИНА НА НОГАМА: Орбан послао ударну понуду, све ће се променити ако Запад прихвати ово!

Фото: Јутјуб

Челници држава чланица Европске уније окупиће се у четвртак и петак у Бриселу на самиту који је сигурно један од најнеизвеснијих у последњих неколико година.

На дневном реду је проширење и ревизија седмогодишњег буџета ЕУ, две теме око којих се за сада не назире консензус. У средишту пажње биће мађарски премијер Виктор Орбан, који прети ветом на кључне одлуке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лидери Уније би требало да одлуче о препоруци Европске комисије о отварању приступних преговора с Украјином и Молдавијом. Иако ту препоруку подржава 26 држава чланица, није сигурно да ће бити и усвојена јер Мађарска прети ветом. Међутим, из Будимпеште долазе сигнали да би могли да укину блокаду на помоћ Украјини ако ЕУ одмрзне средства која су Мађарској замрзнута због проблема с владавином права и демократским стандардима.

Балаш Орбан, политички директор у кабинету премијера Виктора Орбана, изјавио је у интервјуу за Блумберг да су спремни да уклоне вето на помоћ Украјини, али под условом да се одмрзну сва замрзнута средства, што је око 30 милијарди евра.

Европска комисија би сутра требало да објави одлуку о одмрзавању десет милијарди евра као награду Мађарској за реформе спроведене у области правосуђа. Одлука је већ припремљена и само се чека да нови закони буду објављени у службеном листу у Мађарској, а у Бриселу тврде да то нема везе с предстојећим самитом, него да само следе прописе.

Питање је да ли ће то бити довољно Орбану, јер и даље остаје замрзнуто нешто мање од 12 милијарди због проблема везаних за заштиту људских права, јавне набавке и академске слободе.

Такође остаје још 10,4 милијарде евра бесповратних средстава и повољних зајмова из фонда за опоравак од пандемије коронавируса, која се исплаћују након што су проведу одређене реформе.

Извор: Курир.рс/Индеx/Пренео: Н. В.