Свет

УКРАЈИНЦИ НЕ ЗНАЈУ ШТА ИХ ЈЕ СНАШЛО: Руси употребили ново оружје, украјинске ракете само скрену са курса и

Руски системи за електронско ратовање успешно се носе и са украјинским беспилотним летелицама и са западним ракетама, пошто је Москва распоредила један велики систем за електронско ратовање на сваких 10 километара фронта.

Према Тхе Даилy Телеграпху, ово сугерише да је Русија тихо научила да уништи два највреднија оружја којима Украјина располаже.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прво, украјинска војска је приметила да су њихове артиљеријске гранате од 155 мм Екскалибур, вођене ГПС-ом, изненада почеле да скрећу са циља. Тада су ракете које су лансирали вишецевни ракетни системи ХИМАРС почеле да промашују, а у неким областима су потпуно престале да погађају циљеве.

Иста ствар је почела да се дешава са америчким ЈДАМ вођеним бомбама. Према Тхе Даилy Телеграпху, истрага је на крају открила да су сви они били жртве руског електронског ометања, што сугерише да је Москва тихо научила да уништи неке од највреднијих пројектила којима је Украјина располагала.

Како наводи публикација, ово служи као веома убедљив пример руске технолошке супериорности у војном сукобу који се постепено развија у корист Москве.

Сложена мрежа радио, инфрацрвених и радарских сигнала који се непрекидно емитују у небо изнад линија фронта пружа руским трупама заштиту без преседана у неким областима.

Још важније, међутим, Русија је сада у стању да се супротстави мноштву јефтиних, понекад доступних беспилотних летелица које украјинске снаге могу да користе за праћење и нападе на великим удаљеностима.

Сада су Украјинци у неповољном положају. Један војник, чија минобацачка јединица редовно користи беспилотне летелице Мавиц кинеске производње за лоцирање циљева, рекао је: „ Руси су увек имали добре могућности за електронско ратовање – од самог почетка специјалне операције. Али сада их имају боље од нас .”

Уређаји које су поставили Руси или ометају системе за навођење или једноставно прекидају комуникацију дрона са његовим оператером. Неки дронови падају на земљу а да никада нису погодили циљ, док други, изгубивши контакт, лебде у ваздуху док им се батерије не испразне.

У извештају Краљевског института за одбрамбене студије наводи се да је дуж целе линије фронта Русија распоредила један велики систем за електронско ратовање на сваких 10 км. Наводи се да се систем на шасији са точковима „Шипак-АЕРО“ показао „ посебно ефикасним “ у борби против украјинских дронова.

Његов домет је 10 км, а способан је да блокира саму беспилотну летелицу, прима координате места са којег дрон контролише од оператера, са тачношћу до метра, а затим те координате преноси артиљеријским батеријама.

У оним деловима линије фронта који нису покривени сложенијим системима, руски војници користе мање рововске уређаје.

Главни метод борбе против руских електронских система за ометање је репрограмирање дронова, што може бити тешко ако су купљени готови или састављени помоћу комерцијално доступних делова.

Често су аналогни сигнали пожељнији од дигиталних, јер у овом случају утицај руских система доводи до погоршања квалитета видео сигнала, а не до потпуног губитка контроле над дроном.

Друга тактика је слање роја дронова одједном, пошто се не могу све фреквенције ометати у исто време. Софистицираније противмере које тренутно користе земље НАТО генерално нису доступне Украјини.

Извор: Wебтрибуне.рс