Свет

ЗА ШТА СЕ ТО СПРЕМА ЂИНПИНГ? У току је

Кина је нагло и без објашњења уклонила девет високих војних личности из свог националног парламента у оквиру велике чистке особља у вишим ешалонима националног одбрамбеног система, известила је званична новинска агенција Синхуа

Експерти постављају питање о томе како ће таква превирања утицати на несметане операције кинеске војске. Тим пре, јер је пет од девет смењених било у самом врху командног ланца кинеске војске, укључујући бившег команданта Ли Јучаа за кога је раније пријављено да је предмет истраге о корупцији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Најмање двоје „уклоњених“ су из Одељења за развој опреме, које је овог лета отворило истрагу о корупцији у куповини хардвера још од 2017. Датуми те истраге поклапали су се са мандатом бившег министра одбране Ли Шангфуа на челу одељења за набавке.

Динг Лаиханг, бивши командант Ратног ваздухопловства, такође је „најурен“, док је девети високи официр из рода морнарице.

Пекинг није навео разлог за њихово уклањање, нити се о томе огласила Народноослободилачка војска Кине.

Аналитичари и упућени у дешавања у Кини сматрају да је то само наставак готово деценијског настојања кинеског председника Си Ђинпинга да очисти Народноослободилачку војску од корумпираних кадрова. Кина је 2014. почела да покреће истраге о неким од својих највиших садашњих и пензионисаних генерала, укључујући двојицу који су били у телу које води ПЛА, Централну војну комисију.

Подсетимо, Пекинг је у октобру без објашњења сменио Ли Шангфуа са функције главног војног дипломате Кине. То се десило неколико месеци након што су отерана двојицу највиших генерала који су управљали нуклеарним арсеналом земље.

Извор: Times of India