Србија

ВЕЛИКА АКЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ: Ухапшени су

Фото: Јутјуб

Полиција је, у сарадњи са полицијским службама Велике Британије, ухапсила шест особа у Београду.

Сумња се да су на територији Србије оформили криминалну групу која је новац стечен криминалном делатношћу улагала у куповину некретнина и тако новац уводила у легалне новчане токове.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Двоје осумњичених се налази ван територије Републике Србије и тренутно су недоступни државним органима. У току су претреси на више локација.

По налогу Јавног тужилаштва за организовани криминал, у координацији са СБПОК-ом и полицијским службама Велике Британије, у Београду је након спроведеног предистражног поступка лишено слободе шест лица и то: Ј. Р., М. Р., Е. Р., И. Р., Л. Р. и М. Н. због постојања основа сумње да су извршили кривично дело удруживање ради вршења кривичног дела из члана 346 Кривичног закона и кривично дело прање новца, саопштило је Тужилаштво за организовани криминал.

Двоје осумњичених се налази ван територије Републике Србије и тренутно су недоступни државним органима, додаје се у саопштењу.

Ова организована криминална група је, како се наводи, у временском периоду од 2. 2. 2018. године до 15. 12. 2023. године на територији Републике Србије оформила организовану криминалну групу која је новац стечен криминалном делатношћу улагала у куповину некретнина и тако га уводила у легалне новчане токове.

„Сумња се да је улагање имовине која је проистекла из криминалне делатности осумњиченог Р. К. Р. у Швајцарској, као и криминалне делатности осумњиченог Љ. Р. у Великој Британији стечено тако што су проваљивали у већи број објеката у те две земље који су били у власништву имућних оштећених лица и тако узимали готов новац и друге скупоцене предмете“, истиче се у саопштењу.

Против осумњиченог Љ. Р. се у Великој Британији води кривични поступак због постојања сумње да је на наведени начин прибавио укупно 26 милиона фунти стерлинга и тиме оштетио Френка Лампарда, бившег енглеског репрезентативца, затим покојног Вишаија Шриваданапраба, бившег власника ФК „Лестер“ и Тамару Еклстон и њеног супруга Џеја Рутланда, ћерку бившег власника „Формуле 1“ Бернија Еклстона, док је осумњичени Р. К. Р. осуђен у Швајцарској за извршење више провалних крађа којима је себи прибавио корист од око 250.000 швајцарских франака.

Љ. Р. и Р. К. Р. су осумњичени да су новац који су пробавили кривичном делатношћу давали осталим припадницима ове организоване криминалне групе који су потом новац улагали у куповину скупоцених некретнина на територији Републике Србије, као и луксузних путничких возила и на тај начин покушали да илегално стечени новац интегришу у легалне новчане токове.

Предметни истражни поступак је све време водило од Тужилаштво за организовани криминал и СБПОК, у координацији са Метрополитенском полицијом и Националном криминалистичком агенцијом Велике Британије.

У току су претреси на више локација на територији Србије, наводи се у саопштењу.

Јавно тужилаштво за организовани криминал одмах је блокирало рачуне, некретнине за које се сумња да су стечене од криминалне делатности, као и скупоцена возила.

Осумњиченима је одређено полицијско задржавање, након чега ће уз кривичну пријаву бити спроведени на саслушање у Јавно тужилаштво за организовани криминал, закључује се у саопштењу.

Извор: Б92