Србија

ВУЧИЋ ИЗНЕНАДИО ЦЕЛУ СРБИЈУ: Знам да је овај савез примамљив људима, али то није могућа опција

Александар Вучић је рекао да је Србији потребан европски пут, а да улазак у БРИКС тренутно није могућа опција, ма колико звучала примамљиво људима.

Вучић је то изјавио за ТВ Хепи говорећи о разговору који водио са председником Уједињених Арапских Емирата шеиком Мухамедом бин Заједом, приликом његовог боравка у Београду, током којег му је први човек те заливске земље открио да планира да се прикључи БРИКС-у.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је навео да га је бин Зајед питао колико његов млађи син има година и у каквом окружењу би волео да живи.

„За двадесет година када ти мали син буде имао двадесет и шест година, размисли где хоћеш да живи. Хоћеш ли да живи у Европи, која ће тада да буде на седам до осам одсто укупног светског БДП-а или да живи у некој новој организацији која ће имати 40 или 50 одсто светског БДП-а“, рекао је Вучић.

Он је додао да је бин Заједу објаснио да је и људима у Србији БРИКС примамљива опција. Вучић је појаснио да БРИКС, за разлику од ЕУ, не поседује ни заједничке органе, ни институције, ни валуту, а не поседује ни степен јединства попут ЕУ.

„Слушао сам га (бин Заједа) после тога сат времена. Он је с огромним ентузијазмом и изузетном амбицијом томе приступио. Знајући колико је мудар, озбиљан, посвећен, вредан и знајући да има најбоље обавештајне податке на свету, ја од тада свакога дана размишљам о томе“, рекао је Вучић.

Председник Србије је поновио да БРИКС, иако примамљив људима у Србији, у овом моменту није могућа опција. „И као што видите отворено о томе говорим. А да ли ће се мењати ствари у свету и много брже него што ми то видимо и што мислимо – нема никакве сумње. Ја се зато и плашим наредних годину дана. Све после тога видим буквално као блиставу будућност“, закључио је Вучић.

Извор: Танјуг

Ознаке