Србија

ОВО ЈЕ НОВИ ПРОТОКОЛ ЗА ШКОЛЕ И ВРТИЋЕ У СЛУЧАЈУ ДОЈАВЕ О БОМБИ: Ево шта се мења за родитеље

МУП и Министарство просвете прошириће досадашњи протокол о поступању у вртићима и школама у случају дојава о постављеним експлозивним направама. Протокол ће током сутрашњег дана бити и дефинитивно усаглашен по различитим ставкама.

Последњих недеља дојаве о бомбама у школама упућене су готово свим школама. Учесталост и распрострањеност претњи на значајан број објеката захтевала је ангажман огромног броја полицајаца, али и чест губитак наставе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Објекти ће после наставе бити прегледани

Према договору који треба да буде и коначно дефинисан, надлежне полицијске управе треба да прегледају објекте увече после краја наставе или рано ујутро пре почетка радног дана.

Према сазнањима „Блица“ потом заједно са домаром следи закључавање објекта. У нову безбедносну стратегију биће укључена и комунална полиција.

Када је реч о вртићима родитељи ће доводити децу до улазних врата у објекат.

Како сазнајемо нови протокол це имати дефинисане кораке надлежних и у случају да је претња упућена директно школи или МУП-у.

И временске прилике ће утицати на протокол

Разматра се неколико могућности на које утиче и какве су временске прилике како деца не би била напољу. Тако рецимо, уколико дојава о подметнутој експлозивној направи буде пријављена МУП-у, сви остају у својим просторијама док не дођу полицијски службеници који ће извршити преглед.

Према досадашњим сазнањима откривено је неколико локација са којих су упућиване претње.

Извор: Блиц