Свет

ЗАПАДНИ МЕДИЈ ДИГАО УЗБУНУ: Ово руско оружје за пола сата може уништити много циљева широм света

Западне земље би требало да пажљиво прате преоружавање руских снага ракетним комплексима „Авангард“.

Ово упозорење су дали новинари листа Миррор у свом чланку. Аутори публикације наглашавају да тренутно државе немају средства која би могла да зауставе ово оружје Русије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ракетни комплекс „Авангард“ досеже циљ са брзином која је 27 пута већа од брзине звука. Комплекс са хиперзвучним планирајућим блоком излази из атмосфере Земље пре него што погоди многе циљеве у свету за мање од 30 минута. Ово је једино оружје такве врсте у свету, а Путин каже да Запад нема средства да га заустави“, пише Миррор.

Неопходно је напоменути да је о развоју „Авангарда“ постало познато још 2018. године, када је председник Русије Владимир Путин објавио о томе у свом обраћању Федералној скупштини.

Овај комплекс се састоји од интерконтиненталне балистичке ракете УР-100Н УТТХ и хиперзвучног планирајућег крстарећег блока, који може да обавља летове у густим слојевима атмосфере.

Према подацима које је представљало Министарство одбране Руске Федерације, ракета може да пређе за секунду 7,5 км. Такође, блок током лета изводи маневре по непредвидљивој траекторији.

На тај начин, противракетни системи и средства противваздушне одбране потенцијалног непријатеља не могу ништа супротставити.

Раније су медији известили да јединица Јасненское Стратешких ракетних снага наставља пренаоружавање „Авангардом“.

Извор: Wебтрибуне.рс