Свет

Зеленски повлачи језив потез, шта ће Путин рећи на ово?! Несвакидашњи хорор чека Украјинце: 500.000 војника…

Председник Украјине Владимир Зеленски најавио је мобилизацију још 500.000 војника, уверен да може да добије рат

Украјинска војска би да мобилише још до 500.000 војника, рекао је синоћ председник Волдимир Зеленски и изнео да је „замолио војни врх“ да изнесе детаље о тој „веома осетљивој ствари“ пре него што он одлучи „да ли ће испунити њихову жељу“. Таква велика мобилизација би коштала Украјину невероватних 500 милијарди гривни (12,2 милијарде евра), рекао је Зеленски на конференцији за медије на крају године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Треба размотрити и да ли ће већ ангажовани војници бити ротирани на фронту или ће им бити дозвољено да оду кући после скоро 22 месеца борбе. Статистика Министарства одбране каже да је украјинска војска у октобру имала скоро 800.000 војника. Ако се урачунају и Национална гарда и друге јединице, укупно је један милион Украјинаца већ у униформи.

Раније овог месеца председник Русије Владимир Путин је војсци наредио да повећа број војника за скоро 170.000, на укупно 1,32 милиона. Линија фронта, дугачка 1.000 километара, готово да се није померала ове године, а украјинска контраофанзива наишла је на чврсту руску одбрану. Сада, са почетком зиме, лоше време успорава кретање трупа, стављајући већи нагласак на употребу артиљерије, пројектила и дронова.

Зеленски је рекао и да је сигуран да ће САД испунити обећање и да ће му дати милијарде долара помоћи да настави борбу против Русије, и отворено је одговорио са „Не!“ на питање да ли би Украјина могла да изгуби рат. Он је такође негирао да је Русија ове године била успешнија пошто су њене снаге углавном одбиле контраофанзиву Украјине и појачала је војну производњу.

– Русија није успела да постигне ниједан од својих циљева ове године – тврдио је Зеленски, иако је признао да се Украјина и даље суочава с „многим изазовима“ пошто је потрошила западну војну опрему у контраофанзиви која није битно променила 1.000 километара линије фронта.

Амерички Конгрес је отишао на божићни одмор без договора да пошаље 61 милијарду долара Украјини, а америчко Министарство одбране каже да је готово остало без новца да помогне Кијеву после скоро 22 месеца борби. Европска унија је такође морала да у нову годину пребаци план за снабдевање Украјине са 50 милијарди евра због вета мађарског премијера Виктора Орбана.

Али Зеленски је тврдио да није забринут: „Уверен сам да нас САД неће изневерити и да ће оно што смо договорили са САД бити испуњено“, рекао је он. Подршка Запада је кључна за борбу Украјине против већег и боље наоружаног суседа, а САД су далеко највећи појединачни извор помоћи. Русија и даље бројчано надмашује снаге Кијева.

Украјина је добила додатне системе земља-ваздух „Патриот“, произведене у САД, а и напредне против-ваздухопловне системе НАСАМС средњег до дугог домета за одбрану од руских ракетних напада, рекао је Зеленски, одбијајући да износи детаље. То оружје би помогло да се одбију очекивани руски напади на електричну мрежу Украјине током зиме. Док је Зеленски био оптимистичан у погледу добијања даље војне и финансијске помоћи од земаља Европске уније, био је мање оптимистичан у погледу шанси Украјине да се придружи НАТО.

– НАТО је за нас најмоћнија опција. Али ми још нисмо позвани у НАТО. Сви ови сигнали до сада о нашем чланству су бесмислица. Нисмо добили солидну понуду ни од једног нашег партнера. Тешко је замислити у овом тренутку како се то може догодити – рекао је он.

Председник Русије Владимир Путин је рекао да су руске снаге преузеле иницијативу у Украјини и да су у доброј позицији за наредну годину. „Ми ефективно радимо оно што мислимо да је потребно, радимо оно што желимо“, рекао је Путин руском војном врху. Али Зеленски је синоћ инсистирао да од почетка инвазије у пуном обиму 24. фебруара 2022. Москва није успела да окупира већи део Украјине. Ипак, није могуће независно верификовати тврдње било које стране о стању на бојном пољу

Извор: Srbija Danas