Свет

РУСИ ДИГЛИ УЗБУНУ! Цео свет на нишану! Мрачне силе се докопале украјинског оружја?!

НАТО и ЕУ игноришу претњу да оружје предато Кијеву падне у руке екстремиста из Украјине и других земаља, изјавио је за Спутњик шеф руске делегације на преговорима у Бечу о војној безбедности и контроли наоружања Константин Гаврилов.

– Цео свет би се могао наћи на нишану западног оружја. Међутим, земље НАТО-а и Европске уније доследно игноришу претњу да савремено високопрецизно оружје падне у руке екстремиста и терориста не само у Украјини, већ и и ван њених граница, што је, с обзиром на високе ризике по међународну безбедност, једнако одобравању терористичких активности од стране западних земаља – рекао је Гаврилов.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Гаврилов је са жаљењем констатовао да је Запад спреман да настави да заташкава ратне злочине својих кијевских штићеника, али ће истина пробити себи пут.

Он је додао и да се Русија залаже за хитне мере за сузбијање илегалног тока малокалибарског и лаког наоружања.

Како је навео, са почетком специјалне војне операције тема илегалне трговине оружјем постала је веома осетљива за западне саговорнике на Форуму ОЕБС-а за безбедносну сарадњу.

– Већ другу годину заредом они прекидају годишње састанке о управљању резервама малокалибарског и лаког наоружања, као и залихама конвенционалне муниције – објаснио је саговорник агенције.

Гаврилов је подсетио да су од почетка специјалне војне операције западне земље предале Кијеву стотине хиљада јединица наоружања, војне технике и опреме вредне десетине милијарди америчких долара.

Руска делегација месецима је представљала западним државама-учесницама Форума непобитне фото и видео доказе о томе како украјински „дилери“ на даркнету продају испоручену војну технику у бесцење, додао је Гаврилов.

Како је навео, Запад ће се уверити да је финансирање и војно пумпање кијевског режима подухват осуђен на пропаст.

Извор: Медији