Свет

ЗЕЛЕНСКИ У ВЕЛИКОЈ НЕВОЉИ! Украјина нема чиме да узврати на руске нападе?

Украјинске залихе оружја су исцрпљене и то се види на бојном пољу, изјавио је Константин Гаврилов, шеф руске делегације на преговорима о војној безбедности и контроли наоружања у Бечу. Истина, Запад наставља да испоручује Кијеву ракете и системе противваздушне одбране, али не у обиму као некада, рекао је Гаврилов за телевизију Россииа 24.

Дипломата је рекао да не очекује „нагло“ у испоруци оружја од стране САД и њених савезника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Украјинске залихе су празне. Војни арсенали НАТО и САД су празни… Видите шта се дешава на бојном пољу – Украјинци већ одговарају на 10-20 наших граната са само неколико својих – рекао је он.

У петак је Велика Британија обећала да ће послати Украјини 200 ракета противваздушне одбране. Коментаришући испоруку, министар одбране Грант Шапс је рекао: „сада је време да се слободни свет окупи и удвостручи наше напоре да Украјина добије оно што јој је потребно да победи“.

Раније ове недеље, САД су такође најавиле још једну војну помоћ у вредности до 250 милиона долара, укључујући различите типове пројектила, артиљеријске гранате и муницију за малокалибарско оружје.

Вашингтон пост је раније овог месеца известио да Кијев доживљава акутну несташицу муниције, док Москва изгледа нема исти проблем. Украјинске трупе су рекле да испаљују око 10-20 граната дневно, што је мање од 50 раније током сукоба.

Количина западне војне помоћи Кијеву се последњих месеци смањила. У САД, републикански посланици се опиру покушајима администрације председника Џоа Бајдена да прогура још 60 милијарди долара помоћи Кијеву, док је Мађарска ставила вето на планирани четворогодишњи пакет помоћи ЕУ од 50 милијарди евра (55 милијарди долара) за Украјину.

Москва је више пута упозоравала да испоруке оружја Кијеву од стране САД и њених савезника неће спречити да оствари циљеве своје војне операције, већ само повећати ризик од директне конфронтације између Русије и НАТО. Према руским званичницима, обезбеђивање оружја, размена обавештајних података и обука украјинских трупа значи да су западне нације већ постале де факто стране у сукобу.

Извор: Медији