Србија

АМЕРИКАНЦИ ПОКРЕНУЛИ УДАР НА СРБИЈУ: Вашингтон активирао опцију Б

Фото: Јутјуб

Вашингтон одавно јавно крши све могуће споразуме и норме када је у питању Косово и Метохија и борба за његову државност.

Чињеница да нам је саопштила да ће додатно наоружати Приштину је вид притиска на Београд, и демонстрација силе и моћи, каже дипломата Зоран Миливојевић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил први пут је јавно у разговору са председником Републике Србије Александром Вучићем рекао да је Америка прихватила захтев Приштине о куповини противтенковских ракета „џавелин“, и да ће Стејт Департмент тај захтев да упути америчком Конгресу, чиме почиње званична процедура.

Вашингтон активирао опцију Б

На питане зашто је Кристофор Хил ову информацију јавно саопштио дипломата и бивши амбасадор др Зоран Миливојевић, каже да је ствар јасна и да је у питању порука Србији да неће бити промене или ублажавања става што се тиче Америка када је Приштина у питању.

„Видим да они прелазе на да јетако назовем варијанту Б, дакле да без икаквих ограда иду на покушај потврде косовске државности, игноришући све оно што је у овом тренутку на преговарачком столу. Дакле, и дијалог и посредовање ЕУ у условима када статусна питања нису на дневном реду. Другим речима, занемарују све споразуме и иду са позиције која Косово директно третира као државу,“ објашњава Миливојевић.

Ово је, како каже, акт који има у основи билатерално однос са неком другом државом у овом случају Косовом, и третман који Косово намећу као независну државу.

„Раде то игноришући потпуно међународно право и све конвенције и споразуме и на неки начин наше односе са Америком. Фактички све оно што је у суштини део решавања косовског питања. Тако да нам шаљу поруку да Америка просто хоће да се косовско питање реши одмах и сада и онако како одговара америчким интересима имајући у виду да су пред њима председнички избори и да Америка нема више времена да тактизира на било који начин,“ истиче саговорник Спутњика.

Директна опција наметања решења

Решили су, каже Миливојевић, да према нама иду ђоном јавно а чињеница да су нас обавестили о намери да испоруче оружја Приштини има двоструки „задатак.“

„То што смо обавештени не смањује тежину онога што Америка чини а то је да се опредељује за радикално и директно решавања косовског питања али и односа са нама. То показује и други ствар а то је да када смо ушли у њихову изборну годину, али и када се запад приближио свом стратешком циљу, желе да се косовско питање реши пре њихових избора. С обзором да се то није десило, и Србија чврсто стоји на позицији непризнавања Косова сада се прелази на притисак и на опцију директног наметања решења,“ каже Миливојевић.

Председник Вучић је рекао да је информација ко ју му је пренео Хил велико разочарање за Србију, али да ће наша земља, заједно са САД, радити на очувању српско-америчких односа, као и да је за нас од највеће важности да мир у региону не буде нарушен и да ће Србија наставити да се понаша одговорно и доприносити стабилности на Балкану.

Шта то Американци продају Приштини

Амерички ракетни бацач „џавелин“ је противтенковско оружје способно да пробије најсофистициранији оклоп. Опремљен је са два експлозивна набоја; први набој експлодира при контакту с тенком, а затим активира други, снажнији набој који пробија оклоп.

С дометом од 2.500 метара, може се користити за директан напад како би се уништила мета или како би се оборила летелица која лети ниско попут хеликоптера. Такође се може користити за напад одозго, при чему се ракета подиже до 160 метара увис, а потом пада на своју мету.

Систем “испали и заборави” омогућује војнику да означи мету и остало препусти самонавођеној ракети. То му даје довољно времена да се сакрије пре него што ракета погоди свој циљ.

Извор: Медији