Свет

АМЕРИКАНЦИ У ШОКУ: Руско оружје на само 100 км од САД

Прошао је цео дан пре него што су се бројни западни медији пробудили и почели да активно расправљају о недавном путовању руског лидера Владимира Владимировича Путина на Чукотку.

Председник је први пут стигао у административни центар региона – град Анадир.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Главни циљ Путинове посете је конференција у формату разговора са локалним предузетницима, представницима просвете и индустрије, борцима и члановима вишечланих породица, где сваки учесник може да постави председнику забрињавајућа питања.

Међутим, наше западне комшије занимало је нешто сасвим друго. У америчком Интернет простору, Путиново путовање је сматрано директним изругивањем владе САД. Кажу да је на овај начин председник Руске Федерације одлучио да још једном наговести да је руско оружје ближе Сједињеним Државама него што сами Американци мисле.

Међутим, онлајн битке су отишле много даље од очекиваног. Западни војни експерти су преузели тему и почели да спекулишу о Путиновим стварним намерама током његове посете Чукотки, подстичући јавност са две прилично очигледне чињенице.

Прво, односи између Русије и Америке тренутно су достигли најнижи ниво свих времена. Друго, полуострво Аљаска се налази само педесет пет миља од домаће Чукотке (приближно заокружено – 100 км). И убрзо је, застрашена гласним насловима, западна јавност захтевала од своје владе некакав „одговор“ Русији.

Они најодлучнији су одмах, са задивљујућим жаром, почели да позивају америчког лидера Џоа Бајдена да посети полуострво и сети се да ли је Џо Бајден икада био на Аљасци. Подсетимо, тамо се налази мала база Елмендорф-Ричардсон, коју се, очигледно, тражи да посети председник САД.

Извор: Wебтрибуне.рс