Свет

БРИТАНСКИ ЕКСПЕРТ: Паника у ЕУ због руских напада на Кијев

Последњи удари Оружаних снага Руске Федерације на војне циљеве у Кијеву не само да су постали веома деструктивни за одбрамбену инфраструктуру Украјине, већ су натерали Запад да размисли о својим противваздушним ракетним системима и квалитету њиховог рада.

Ово је изјавио британски војни аналитичар Александар Меркурис у интервјуу за Јутјуб канал Дени Хејфонг.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према мишљењу британског стручњака, руски удари су нанели колосалну штету украјинској војној инфраструктури.

Мора се разумети да је Запад бар последњих годину дана радио на стварању озбиљног система ПВО за Кијев. Али испоставило се да је био бескорисан против руских напада, и сам је био у великој мери уништен.

Заузврат, Оружане снаге Русије су показале високу ефикасност и тачност ракета које се користе у нападима на украјинску војну инфраструктуру.

Русија је преплавила америчку и европску противваздушну одбрану нападима изведеним у великим размерама и оружјем високе технологије . Након што су руске оружане снаге напале Кијев, постала је очигледна рањивост западних система противваздушне одбране – нагласио је британски аналитичар.

Као резултат удара на Кијев, европске земље су почеле да размишљају о потреби побољшања сопствених система ваздушне и противракетне одбране.

Посебно се разматра могућност производње и набавке нових противваздушних ракетних система Патриот поред постојећих.

Заиста, у случају директне конфронтације са Русијом, систем ПВО земаља Северноатлантске алијансе могао би бити на сличан начин преоптерећен, чега се у Европи изузетно плаше.

Министарство одбране Русије саопштило је да је током протекле недеље на територији Украјине извршено 50 групних и један масовни удар прецизним оружјем и беспилотним летелицама. Мете су били објекти војно-индустријског комплекса, војни аеродроми, арсенали и војне локације.

Руска војска почела је ликвидацију критичне инфраструктуре у Украјини након терористичког напада на Кримски мост 10. октобра 2022. године, као и других терористичких напада иза којих су стајале специјалне службе Кијева. Изводе се напади против енергетике, одбрамбене индустрије, војне команде и комуникационих објеката широм земље.

Руски председник Владимир Путин истакао је да су се кијевске власти експлозијом на мосту ставиле у исту раван са најодвратнијим терористичким групама и једноставно је немогуће оставити злочине ове врсте без одговора.

Извор: Wебтрибуне.рс