Свет

ЦЕО СВЕТ ЈЕ ОВО ЧЕКАО: Крај рата?

Израел је преко катарских и египатских посредника понудио Хамасу до два месеца примирја у Појасу Газе.

Споразум о примирју би према наводима портала Аксиос, који се позива на два израелска званичника, укључивао ослобађање свих преосталих талаца који су заточени у Гази.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Предлог не укључује споразум о окончању рата, међутим, то је најдужи период примирја који је Израел понудио Хамасу од почетка рата.

Два израелска званичника изјавила су да је израелски ратни кабинет пре десет дана одобрио параметре новог предлога споразума о таоцима који се разликују од прошлих споразума које је Хамас одбацио и који су више окренути напред од претходних израелских предлога.

Израелски званичници рекли су да чекају одговор Хамаса, али су истакли да су опрезни оптимисти у погледу способности да се постигне напредак у наредним данима.

Договор би укључивао ослобађање свих преосталих живих талаца и враћање тела мртвих талаца у неколико фаза. У првој фази биће ослобођене жене и мушкарци старији од 60 година, али и таоци који су у критичном здравственом стању. Следеће фазе би укључивале ослобађање жена војника и мушкараца млађих од 60 година који нису војници, а затим израелских мушкараца војника и тела талаца.

Верује се да се више од 130 талаца и даље држи у Гази.

Израелски званичници кажу да је неколико десетина талаца преминуло 7. октобра или у недељама од тада.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху одбацио је у недељу Хамасове услове за прекид рата и ослобађање талаца што би укључивало потпуно повлачење Израела и останак Хамаса на власти у Гази.

Извор: Б92/Курир