Свет

КИЈЕВ У ВЕЛИКОМ ПРОБЛЕМУ: Битан савезник их оставио на цедилу?

Како би избегла бирократске процедуре, Отава је одлучила да новац пошаље директно у САД, уместо да Канада сама купује ове системе

Испорука америчко-норвешког система противваздушне одбране, који је Отава пре годину дана обећала Украјини, тек треба да се реализује, известила је ове недеље телевизијска мрежа Ес-Ти-Ви њуз.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овај извештај је уследио пошто је украјинска војска саопштила да Кијев има ургентан недостатак противваздушних система и муниције.

Кијев рачуна на стране донаторе, које је позвао да му у блиској будућности обезбеде више система противваздушне одбране. Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба рекао је да су пресретачи за системе западне производње „главни приоритет, који се мора завршити данас, а не сутра.“

У јануару 2023. влада премијера Џастина Трудоа обећала је да ће финансирати производњу Националног напредног ракетног система земља-ваздух (НАСАМС) за Украјину.

Како би избегла бирократске процедуре, Отава је одлучила да новац пошаље директно у САД, уместо да Канада сама купује ове системе. Средства од 406 милиона канадских долара, или 304 милиона америчких долара, пребачена су у САД још прошлог марта.

Ес-Ти-Ви њуз је позвао норвешку војну фирму „Конгсберг“, која производи НАСАМС заједно са америчким компанијом „РТКС корпорејшн“ (раније „Рајтеон“). На питање о напретку у производњи тих система, портпарол је одговорио да ова компанија тек треба да добије уговор.

„Надлежно тело за набавку још увек обрађује канадску понуду“, саопштио је Ивар Сименсен, потпредседник „Конгсберга“ за комуникације.

Влада САД објавила је да је уговор вредан 1,2 милијарде долара за НАСАМС, намењен Украјини, потписан још у новембру 2022.

О неизвесности око испоруке, недавно је писао лист „Отава ситизен“, који је навео изјаву канадског Министарства одбране да су „детаљи о плановима, укључујући и рокове испоруке, тек у фази израде са САД“.

Међутим, раније су канадски званичници, укључујући тадашњу министарку одбране Аниту Ананд, изјављивали да је „НАСАМС већ на путу“ и да ће у Украјину стићи „што је пре могуће“.

Извор: Медији