Свет

КИМ ИЗДАО ЈЕЗИВО НАРЕЂЕЊЕ ВОЈСЦИ: Уништите САД и Јужну Кореју

Севернокорејски вођа Ким Џонг Ун наложио је војсци да „уништи непријатеља“ – САД и Јужну Кореју – ако нападне његову земљу, јавила је 1. јануара државна агенција КЦНА.

„Ако се непријатељ определи за војне провокације против Демократске Народне Републике Кореје наша војска треба да зада смртоносни ударац, да га потпуно уништи мобилизацијом свих најмоћнијих средстава без тренутка оклевања“, рекао је Ким на састанку са севернокорејским војним командантима организованом у недељу у Пјонгјангу, пренела је КЦНА.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У дугом говору на самом крају године, када се одређује стратешка оријентација земље, севернокорејски вођа упутио је претње новим нуклеарним ударима на Сеул и наредио убрзање припрема за „рат“ који би, по његовим речима, могао да буде „покренут сваког тренутка“ на Корејском полуострву.

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун даје упутства на терену у Научно-технолошком комплексу.

Ким Џонг Ун оптужио је Вашингтон да Пјонгјангу војно прети и наредио да се против Јужне Кореје „мобилишу сва средства и физичке снаге, укључујући и нуклеарне“.

Он је рекао да не тражи више помирење и поновно уједињене са Јужном Корејом и истакао да Сеул и Вашингтон производе сталну кризу која се не може контролисати.

САД и Јужна Кореја појачали су војну сарадњу у 2023, а Северна Кореја је извела и низ проба нуклеарног оружја.

Јужнокорејски председник Јун Сук Јеол данас је рекао да ће његова земља да се супротстави војним провокацијама Пјонгјанга захваљујући и проширеном систему одвраћања, усавршеном заједно а Вашингтоном, а очекује се да ће он бити заокружен у првој половини 2024.

Тај систем ће суштински одвратити сваку нуклеарну или ракетну претњу из Северне Кореје, рекао је Јун у свом новогодишњем говору.

Пјонгјанг је 2023. послао у орбиту сателит за војно извиђање, уписао у Устав статус нуклеарне силе и тестирао најмоћнију балистичку ракету из свог арсенала.

Извор: РСЕ