Свет

ЛОНДОН И КИЈЕВ ПОТПИСАЛИ! Русија напада Британију, украјинска војска дужна да за 24 сата…

Украјина ће „у року од 24 сата“ пружити помоћ Великој Британији у случају „напада“ Русије на њу, пренела је Украјинска правда, рекао је премијер те земље Денис Шмигал.

Према речима Шмигала, безбедносни споразум који су потписали Кијев и Лондон је „билатерални, партнерски“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– И не само да Велика Британија мора да реагује у року од 24 сата – ако дође до агресије на Украјину, Украјина ће такође бранити свог савезника и партнера у року од 24 сата, реаговати на овај или онај начин да подржи Уједињено Краљевство у случају да Русија жели да нападне нашег пријатеља партнера и савезника – рекао је он.

Осим тога, Шмигал је изразио наду да ће и друге земље потписати сличне споразуме са Украјином, назвавши споразум са Лондоном „стандардом“ који „поставља границу“.

Британски премијер Риши Сунак допутовао је у петак у Кијев да потпише „историјски“ десетогодишњи споразум о безбедности. Споразум предвиђа три главне врсте безбедносних гаранција из Лондона: пружање Кијеву „свеобухватне помоћи за заштиту и обнову територијалног интегритета“; спречавање и обуздавање војне ескалације и „нове руске агресије“; помоћ у будућој интеграцији Кијева у евроатлантске институције, укључујући подршку реформама.

Уговор обећава повећану и континуирану систематску подршку у одбрани. Ниједна од тачака се не односи на директно учешће Британије у сукобу са Русијом или распоређивање трупа краљевства на територији Украјине. Напомиње се да ће у случају било каквог неслагања енглеска верзија документа преовладати.

Извор: Медији