Регион

ОПАСНА ПРОВОКАЦИЈА: Амерички авиони летеће над Бањалуком током прославе дана РС! Шта ако…

Фото: Јутјуб

Амерички борбени авиони извешће вежбу над територијом БиХ 8. јануара, тачно на дан када је у Бањалуци најављено дводневно обележавање Дана Републике Српске

Ову информацију је у суботу локалним медијима потврдио заменик министра одбране БиХ Александар Гогановић, којег је на ову функцију именовао лидер босанских Срба Милорад Додик.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према писању медија, авион Ф-16 требало би да уђе у ваздушни простор БиХ у понедељак, а Гогановић то сада квалификује као провокацију, за коју сматра одговорним министра одбране Зукана Хелеза (СДП БиХ).

– Ово је класична провокација српског народа – јасан је Гогановић.

Он тврди да је управо Хелез „преко ноћи“ дозволио да се 8. јануара организује „вежба напада“ коју су заједнички планирале Оружане снаге БиХ и Америчко ратно ваздухопловство, иако је требало да се одржи тек крајем месеца.

– Јасно је да се порука шаље уочи 9. јануара и обележавања дана РС – рекао је Гогановић запретивши да ће испитати и процесуирати све који су у томе учествовали.

С друге стране, лидер Српске Милорад Додик каже да није био обавештен о војној вежби

Додик је на друштвеној мрежи X написао да није званично обавештен о вежби америчких војних авиона, али да зна да за то не постоји сагласност Председништва БиХ.

Он сматра да ће амерички Ф-16 заправо „подржати“ прославу Дана РС летењем изнад северне Босне.

Извор: Информер/Медији/Србија јавља