Свет

ОВО СЕ НИЈЕ ДЕСИЛО ЈОШ ОД ХЛАДНОГ РАТА: Полетела је! Свет занемео, САД лансирале „Вулкан“!

Ракета Вулкан која носи лунарни лендер Перегрин успешно је лансирана из Кејп Канаверала на Флориди, а ако мисија буде успешна биће то прва америчка летелица која је извршила меко слетање на површину Месеца још од ере НАСА свемирских летелица Аполо.

Перегрин се успјешно одвојио од ракете Вулкан, што је виђено током преноса уживо који је на интернету емитовала компанија „Јунајтид лонч алајанс“ (УЛА), главни конкурент компаније „СпејсЕкс“ у власништву Илона Маска, америчког милијардера јужноафричког порекла.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

НАСА на Перегрину има пет научних инструмената.

– Невероватно сам поносан на наш тим. О мој Боже, биле су ово године тешког рада. Враћамо се на Месец. Наш тим је урадио тако добар посао. Ово је једноставно… тешко је описати – казао је Трој Бруно, извршни директор УЛА.

Перегрин је након одвајања послао први сигнал из орбите, а уколико све прође по плану, лендер би требало да слети на Месец 23. фебруара.

Уз научну опрему НАСА овај лунарни лендер носи и пошиљке друге две компаније које укључују кремиране остатке људи и ДНК како би заувек остали на Месецу.

Компанија „Селестис“ је објавила да се у њеној пошиљци налази 69 појединачних посмртних остатака, укључујући покојног творца телевизијског и филмског серијала „Звездане стазе“ Џина Роденберија, писца научне фантастике Артура Кларка и пса по имену Индика-Нудл Фабијано.

На сајту компаније се наводи да су људи који су наручили превоз ових посмртних остатака плаћали услугу по ценама које су ишле од 12.995 долара.

Народ Навахо, највеће америчко домородачко племе, изразио је забринутост због присуства кремираних људских остатака у летелици, а мисију су оценили као „скрнављење“ Месеца који има свето место у њиховој култури.

Реч је о првој америчкој мисији слетања на Месец од 1972. године.

Ако све буде у реду и Перегрин успешно слети на Месец, његови инструменти ће мерити нивое радијације, површински и подземни водени лед, магнетно поље и изузетно танки слој гаса – егзосферу.

Ови налази би требало да помогну смањењу ризика приликом потраге за природним ресурсима на Месецу.

Мисија ће анализирати састав Месечеве егзосфере и пратити како се она мења током осам или више земаљских дана; колико ће лендер бити функционалан.

Перегрин би такође могао да открије и на који се тачно начин током дана с површине ослобађају молекули воде и поново „заробљавају“ ноћу, чиме би човечанство било упућено у механизам циркулације воде на Месецу.

Извор: Курир.рс/Индеx/Пренео: Н. В.