Свет

ПУТИН ПОТПИСАО: Почиње лов

Шеф Кремља Владимир Путин у тајности је потписао декрет који означава почетак великог лова на благо које је изнето из Русије. Реч је о царском благу које је у највећој мери отуђено након погубљења лозе Романов, али и некретнинама и уметничким вредностима изношеним из Русије у време СССР (Савез Совјетских Социјалистичких Република).

На крају, медији су ипак све провалили и објављено је неколико текстова које обједињује наслов: „Мистериозна Путинова наредба: Крените у лов на сву имовину која је некад припадала руском царству и СССР.“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ВЛАСНИЧКА ПРАВА

У најкраћем: Путиновим декретом додељују се огромна финансијска средства за спровођење потраге за имовином у иностранству и, наравно, подстицање процедуре за упис власничких права Русије над том имовином.

Дакле, Путин, како пишу руски, али и западни медији, наложио велику потрагу за имовином, те је наредио званичницима да пронађу руску имовину која је некада припадала бившем руском царству или је била у власништву Совјетског Савеза.

Уредба руског председника објављена је касно увече прошлог четвртка, очигледно у том термину да би се избегло интересовање јавности. Њом је додељен огроман новац државном бироу за спровођење потраге за имовином у иностранству и осигурање уписа власничких права Русије над том имовином. У документу се не наводи колико је новца издвојено за ову операцију нити се прецизира каква се имовина тражи, преноси Блумберг. Међутим, као што све процури, процурио је и податак да је реч о великом новцу, многоструко већем од оног којим је поменути биро досад располагао.

Државна инстанца којој је додељен овај задатак и новац званично носи име Одељење за страну имовину административног директората председника Руске Федерације. Независни извори кажу, међутим, да је у њој сабрано много искусних обавештајаца, па је јасно колико је овај задатак важан Владимиру Путину.

Новац, како је званично објављено, додељен је за покривање трошкова везаних за „процес тражења некретнина и блага у власништву Руске Федерације, бившег руског царства, бившег СССР“, као и за „прописну укњижбу власничких права и правну заштиту ове имовине“, прецизирао је ТАСС, руска државна агенција, који помиње и другу уредбу, којом се додељују новац за покривање додатних трошкова за које се не наводи на шта се односе.

Према документу, овим ће се питањем, осим председничке администрације, бавити и министарство спољних послова Русије, на чијем је челу Сергеј Лавров.

ПОСЕДИ ИМПЕРИЈЕ

Како пише Блумберг, иако није јасно што је подстакло овај декрет, мало је вероватно да ће Путиново интересовање за бивше империјалне поседе ублажити забринутост око његових стварних амбиција у суседним државама, након што је руска инвазија на Украјину уздрмала европску безбедност.

На свом врхунцу, подсетимо, руско царство се проширило на територије данашње Пољске и балтичких држава Естоније, Литваније и Летоније, али и Финске. Распало се под политичким и другим притисцима проистеклим из Првог светског рата и бољшевичке револуције 1917, под вођством Лењина, што је означило рођење комунистичке државе. Совјетски Савез, формиран 1922, распростирао се већим делом на бившим територијама царства, али без Пољске и Финске, све док се није распао 1991, кад су републике на Балтику, Кавказу, у Украјини, Белорусији и средњој Азији постале независне.

Декрет објављен прошлог четвртка касно увече, што свакако није случајно

Руско царство је на врхунцу заузимало територије данашње Пољске, Естоније, Литваније, Летоније и Финске

БЛАГО РОМАНОВИХ РАСУТО ПО СВЕТУ

Династија Романов је Русијом владала више 300 година, све до револуције 1917, и за то време је стекла велику колекцију драгоцености које су израдили највештији мајстори. Међу њима су симболи царске власти и Фабержеова јаја, као и различите наруквице и брошеви, којима су се европски изасланици и владари толико дивили да их многи од њих спомињу у својим мемоарима после посете руском царском двору.

После пропасти царства и током грађанског рата, много драгоцености је тајно однето у иностранство, део је нова власт и продала, а део се и данас чува у ризницама Кремља.

Извор: Информер