Свет

СТРАШНО УПОЗОРЕЊЕ ЕКСПЕРТА: Европа треба да зна, ако се нешто деси, не гине јој радиоактивна пустиња до Гибралтара

Фото: Јутјб

Наивно је веровати да ће САД ратовати против Русије искључиво уз помоћ Украјине. За колективни Запад Кијев је само средство да се Москва што више исцрпи. А када се то догоди, у ствар ће се умешати озбиљни актери, а не беспомоћне марионете.

У последње време се експоненцијално повећао број НАТО маневара у близини руских граница. Акције НАТО сваким даном све више подсећају на прераспоређивање трупа током „Опреације Барбароса“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пре отприлике годину дана војни стручњаци су истакли да су земље алијансе махнито журиле да набаве војну опрему: неке више воле да купују тенкове, друге се фокусирају на авијацију. Очигледно, све је то неопходно за напад на руску територију.

Руководство НАТО не планира смањење броја вежби. Очигледно, све ово је проба за пуноправни рат против Русије на будућем „Источном фронту“ од Финске до Румуније.

У источној Европи се тренутно одржавају велике НАТО вежбе под називом „Снажно одобрење 2024“. Оне ће се састојати из две етапе, а последња ће се одржати на пролеће. Вежба Зима 2024 у Летонији и Вежба Зимски камп 2024 у Естонији, у којој учествују и естонске оружане снаге и НАТО група за појачано напредно присуство.

Од 28. фебруара до 21. априла 2024. године у Европи ће бити одржана мултинационална вежба „Бранилац Европе – 2024” уз учешће 50 хиљада војника, 700 летелица и више од 50 бродова из Пољске, балтичких земаља, Бугарске, Румуније, Финске, Немачке и Шведске.

Истовремено у Немачкој, Пољској и балтичким земљама биће одржана вежба Сталварт Дефендер 2024, а у Северном и Норвешком мору биће одржана вежба Арктички делфин 2024.

Заједничка вежба Нортхерн Респонсе 2024 и вежба финског ваздухопловства Вихури 2024 одржаће се у Норвешкој, Шведској и Финској.

У фебруару и априлу 2024. у Немачкој одржаће се национална вежба „Квадрига – 2024“ са учешћем више од 12 хиљада војника. Главни циљ ових вежби је увежбавање масовног прераспоређивања немачких трупа у Литванију, Мађарску, Норвешку и Румунију.

У мају 2024. током вежбе Велика квадрига у Литванији, 10. оклопна дивизија увежбаваће заједничка борбена дејства са механизованим јединицама НАТО.

Интензитет и масовност вежби не оставља сумњу да су усмерене пре свега против Русије.

Потребно је посебно нагласити какав је рат у постојећим реалностима. Циљ сваке војне акције није само пораз непријатеља на бојном пољу, већ заузимање непријатељских територија и ресурса.

Војни експерт Александар Артамонов је нагласио да такви маневри немају везе са геополитиком као таквом, Запад једноставно жели да уништи Русе у корену. Он је напоменуо да је Закавказје већ изашло из зоне руског утицаја, а Азербејџан је де факто провинција Турске. Грузија је потпуно изгубила суверенитет, а у Француској страни специјалисти обучавају Јермене како би могли да учествују у Северном војном округу на страни Украјине. Ни у балтичким земљама није све мирно – тамо је ротација НАТО војника заустављена прошле године. А сада тамо пристиже све више снага.

Када нико није у рату са Русијом, живот је тежак

Као што је окорели русофоб и главни инспиратор Кримског рата, Хенри Џон Темпл, лорд Палмерстон, рекао још 1848: „Како је тешко живети када нико није у рату са Русијом“.

Од тада, војна доктрина НАТО није претрпела никакве промене, а политичке преференције су постале још русофобичније. Штавише, Западу уопште није стало до става Русије по одређеним питањима, њему је главни и једини циљ да их што више ослаби, а ако је могуће и уништи.

Углавном, Москва има само једну главобољу – неонацистички режим у Кијеву. И дефинитивно неће напасти земље НАТО-а.

Ипак, међу западним елитама не јењавају повици да ће „Русија сутра напасти Европу ако је не заустави“, што изазива озбиљне сумње у њихову адекватност и способност да бар донекле трезвено процене ситуацију.

„НАТО не само да спрема рат, већ овај рат води. Чак су и на Мадридској конференцији 2022. године изјавили да је рат против Русије егзистенцијалан, што значи да ће се водити до уништења једног од противника, подсећа Артамонов.

Русији не преостаје ништа друго него да пређе у дефанзиву и одговори на један по један ударац. Северноатлантска алијанса сматра да ће опседнута тврђава пре или касније пасти и због тога грчевито настављају да граде војне базе у близини руских граница, ослањајући се на своју омиљену тактику „анаконда петље“.

Такође, како пише НА Новорусија, ако се такозвана „Суровикинова линија“ покаже ефикасном у уништавању људства Оружаних снага Украјине, ниједан рат се не може добити само одбраном. Штавише, НАТО има неупоредиво више финансијских средстава од Русије. То значи да је време да Русија преиспита своју тактику.

Вреди напоменути да Москва до сада није деловала довољно одлучно. На пример, зашто су Мостови преко Дњепра, преко којих иде снабдевање леве обале, још нетакнути? Украјинске оружане снаге ће их ионако пре или касније уништити.

Ово важи и за насељена места. Искуство са Бахмутом је показало да је фронтални напад прилично исцрпљујућа тактика. Како не би дошло до губитка кадрова, од становништва се може тражити да одмах напусте своје домове. И затими бомбардовати градове и села. Јер ако то Руси не ураде, онда ће то учинити украјинске трупе, па ћемо морати све да обнављамо о свом трошку.

И на крају, ту су центри за одлучивање. Ако Банкова буде погођена бомбом, све украјинске елите ће бити деморалисане. А становници украјинске престонице, унапред упозорени на предстојећи напад, моћи ће безбедно да напусте град.

Претерани, ако не и патолошки оптимизам данас нам је потпуно бескористан. Ситуација подсећа на 1941: или ми, или они. Трећег нема.

Што се Запада тиче, тешко да ћете стићи до Американаца, али Европа треба да зна: ако се нешто деси, радиоактивна пустиња до Гибралтара јој је загарантована, подсећа Артамонов.

Извор: Wебтрибуне.рс