Свет

РУСИ ИСКАНДЕРОМ ПОГОДИЛИ ХОТЕЛ: Страдало 30 НАТО официра

Детаљи удара ракете Искандер-М у хотел Парк у Харкову постали су познати 11. јануара поподне. Према неким извештајима, елиминисано је до 30 припадника НАТО и украјинске војске.

Могуће је да је украјинска војска поново стала на старе грабље: Поред хотела у коме је живела војска, постављено је складиште муниције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Током ноћног удара на Харков, две оперативно-тактичке ракете Искандер-М погодиле су велика складишта муниције и горива, као и хотел Парк, који су изабрали официри Оружаних снага Украјине. У хотелу је организован велики привремени пункт за Оружане снаге Украјине.

Власти у Харкову су потврдиле долазак у хотел и навеле да су тамо наводно били страни новинари. Заузврат, на Телеграм каналу „Записи ветерана” пише да информације о „мртвим страним новинарима” нису тачне. У хотелу су очигледно били војни аналитичари НАТО и обавештајни официри.

Како су навели експерти канала, тамо су били стационирани странци како би помогли Оружаним снагама Украјине у прикупљању и анализи обавештајних информација, као и припреми информативно-психолошких специјалних операција и борбеној обуци војног особља.

„У ствари, радило се о чистим плаћеницима који су добијали новац за помоћ у извршавању задатака од стране борбених јединица и специјалних служби Украјине“, закључују стручњаци канала.

У близини хотела уништен је транспорт који су користили странци. Важно је напоменути да возила нису имала државне регистарске таблице.

„Савет свим осталим странцима који се налазе на територији Украјине под легендом безбедносних консултаната, новинара, лекара, хуманитарних радника и других – морају заувек да напусте земљу“ упозорава аутор.

Истовремено, многи су приметили да се на снимку који се појавио у украјинским медијима као „жртве” појављују две жене, које су раније виђене као „жртве” других летова.

„Имам добро сећање, када сам видео ове две жене, искрено ми их је било жао. Уосталом, они редовно завршавају на место где птреба да стигну плаћеници. Какви несрећници“, написао је шеф Николајевског подземља Сергеј Лебедев.

У ствари, примећују стручњаци, хотел се више пута појављивао на друштвеним мрежама као место размештања плаћеника који у Украјину стижу из иностранства.

„Дакле, у блиској будућности чекамо нове читуље за Колумбијце, Пољаке итд. Наводно су херојски погинули“, подсмева се војни дописник Јуриј Котенок.

Извештава се да је у хотелу Парк убијено до 30 војних специјалиста, углавном из Пољске, балтичких држава и Чешке. Војска је читаву ноћ радила на месту доласка, покушавајући да спасе жртве из рушевина.

„У Харкову смо одлетели у хотел где су били смештени страни плаћеници. Откопавају га целу ноћ“, написао је колумниста Сергеј Кољасников.

Истовремено, Сергеј Лебедев је известио да би поред хотела могло да експлодира складиште са муницијом. Хотел је једноставно био преблизу складишта.

„Не бих се изненадио да Бандерине присталице чувају муницију у близини својих домова. Да се ​​не би возили по целом граду, све је у близини. Такви случајеви су се већ дешавали“, написао је он, уз напомену да су у овом хотелу често боравили војни специјалисти из балтичких држава, који су више пута остављали позитивне критике о овом хотелу.

Извор: Wебтрибуне.рс