Свет

РУСИ СЕ ХИТНО ОГЛАСИЛИ: Цунами код највеће нуклеарке на свету, наређена хитна евакуација (ВИДЕО)

Јапанске власти формирале су кризни штаб за нуклеарне електране након серије земљотреса који су погодили префектуру Ишикава.

До сада није забележена ниједна ванредна ситуација у нуклеарним објектима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Претња од цунамија издата је за целу западну обалу Јапана од северног острва Хокаидо до јужног Кјушуа, а велика опасност од цунамија проглашена је у области префектуре Ишикава после серије јаких земљотреса.

Цунами је забележен у близини највеће нуклеарне електране на свету Кашивазаки-Карива, а висина таласа је била око пола метра.

На западу Јапана у понедељак поподне по локалном времену, подсетимо, догодила се серија снажних земљотреса. Први потреси магнитуде 5,7 забележени су у 16.06 по локалном времену, други и најснажнији, јачине 7,6 Рихтера, догодио се у 16.10, а осам минута касније забележен је земљотрес јачине 6,1 степен.

Серија нових земљотреса догодила се у префектури Ишикава мање од сат времена након првих снажних потреса. Земљотреси магнитуде 4,9 и 5,2 забележени су у 17.02 и 17.07 сати.

Проглашена је опасност од цунамија. Јаки потреси осетили су се у Осаки, Кјоту и Токију. Заустављено је кретање брзих возова. Више од 32.500 кућа је без струје након серије снажних земљотреса у јапанској префектури Ишикава.

На Сахалину је такође проглашена опасност од цунамија.

– Делови западне обале Сахалина могу бити погођени цунамијем – саопштио је регионални штаб министарства за ванредне ситуације.

Становништво се евакуише на безбедна места док бродови у лукама излазе на отворено море. Власти су позвале становнике приобалног дела Татарског мореуза да се склоне на висине од најмање 30-40 метара и да се врате тек кад се укине аларм за цунами.

Извор: Еспресо / РИА / Пренела: А.П