Регион

СКАНДАЛ У ФБИХ: Нови позив на рат против Срба

Скандалозан говор исламског теолога Мидхата Ћемана уздрмао је јавност у Републици Српској.

На предавању у Вогошћи, чији је садржај доступан на друштвеним мрежама, Ћеман је отворено позивао на рат у БиХ и покољ српског становништва.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Из Републике Српске траже од Тужилаштва БиХ да процесуира Ћемана како би се спречило ширење радикализма, мржње према Србима и подривање безбедности.

Из Федерације БиХ и међународне заједнице нема осуде ратнохушкачких ставова.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић осудио је скандалозан говор Ћемана и затражио хитну реакцију надлежних институција како би се што је прије могуће стало на пут оваквим и свим другим сличним изливима мржње према једном народу.

Од Ћеманових ратхохушкачких ставова нису се оградили ни Исламска ни међународна заједница, нити сарајевска политичка сцена. За министра безбедности у Савету министара Ненада Нешића то је потврда да ти кругови подстичу радикализацију у БиХ.

– Ширење мржње и позивање на рат су кривично дело и Тужилаштво БиХ мора поступити по службеној дужности и на тај начин пошаље поруку да се неће толерисати и да неће проћи некажњено они који шире ратнохушкачку политику – каже Нешић.

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић сматра да је мала вероватноћа да ће доћи до кажњавања, јер иза исламског радикализма у БиХ стоје западне службе које су, према његовим речима, и отвориле интернет платформе за јавну пропаганду.

– Митхад Ћеман је дио те класичне приче вехабијске, надри-професорске приче која, у ствари, провоцира нови рат. Није он Бошњак, они прво немају никаква национална осећања нити свест о

националној припадности, на крају рођен је на Косову, његова породица је пореклом из тзв. црногорског Санџака, оно што он ради и начин на који разуме свет – то је анационалан свет – каже Галијашевић.

Декан бањалучког Факултета за безбедност и заштиту Слободан Жупљанин каже да ратнохушкачка изјава Ћемана представља наставак провокација и пријетњи које долазе из ФБиХ с циљем изазивања страха и стварања перцепције сталне тензије у БиХ.

Извор: РТРС

Ознаке