Свет

„Смртни непријатељ Русије“ тврди: Гробља ће бити пуна

Фото: Телеграм принтскрин

Словачки премијер Роберт Фицо навео да су западни лидери “у више наврата погрешили у процени“ рата Русије и Украјине.

Он је, у тексту који је објавио словачки лист Правда, навео да Кијев није у стању да покрене било какву значајну контраофанзиву, упркос томе што је примио милијарде долара војне помоћи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Фицо је критиковао и земље НАТО-а, пишући да “неуспела стратегија” Запада против руске агресије “почиње да изазива боре на његовом челу“.

Такође је одбацио “црно-белу визију” рата, која је “пожељна у Вашингтону или Бриселу”, а за инвазију Москве окривио је утицај САД на владу Кијева, почевши од 2014. године.

“Русија је одговорила на безбедносну ситуацију и притисак Украјине да уђе у НАТО кршењем међународног права, употребом војне силе без међународног мандата“, написао је Фицо. “Велике земље то често раде, хајде да видимо шта су САД постигле у Ираку”, додао је.

“А Запад је, уместо да одмах уложи све напоре да постигне брзи прекид ватре, почетком 2022. године, а да није изгубио ни десетину од Украјине, направио огромну грешку. Погрешно је оценио употребу руске војне силе као прилику да Русију баци на колена”, сматра Фицо.

Како подсећа Њузвик, пре него што је у октобру по четврти пут именован за премијера Словачке, Фицо је водио кампању на основу обећања да ће прекинути војну подршку своје земље Украјини, и више пута је критиковао опсежне санкције Запада Русији.

Упркос непоколебљивој подршци Братиславе Кијеву од почетка рата, словачка влада је у новембру одбила пакет помоћи Украјини од 43 милиона долара, под Фицовим вођством.

У свом тексту, Фицо је написао да није “срећан“ што је његова земља постала “смртни непријатељ“ Русије и рекао да су упркос огромним санкцијама руска војска и привреда наставиле да опстају.

“Чињенице су неумољиве“, написао је Фицо. “Русија у потпуности војно контролише окупиране територије, а покушаји да се демагогијом убеди међународна заједница у деморализацију руских војника и огромне људске губитке све више се показују као празна демагошка жеља”, истакао је словачки премијер.

Он је, такође иронично додуше, навео да ипак наставак војне помоћи Запада Украјини неће бити “узалудан“ јер ће ЕУ бити “лакша” за 50 милијарди евра, док ће украјинска гробља “бити пунија хиљадама мртвих“.

“Нажалост, здрав разум неће победити. Евидентно је да узалудно расипање људских ресурса и новца и проток времена неће погоршати преговарачку позицију Русије, напротив, ојачаће је, јер ће за неколико година и међународна заједница почети да организује повлачење када сагледа стварност“, навео је Фицо.

Извор: Б92