Свет

Шок! Русија кључа, због овог ће многе земље горети! Москва најавила бруталну одмазду, није им ово требало!

Русија ће адекватно и ефикасно одговорити на све покушаје западних земаља да конфискују руске некретнине и активе, саопштило је руско Министарство спољних послова.

„Више пута смо говорили о нелегитимности једностраних принудних мера западних земаља у вези са руском имовином у иностранству. Више пута смо истицали да је заплена имовине Руске Федерације противзаконита и крши основне принципе и норме међународног права, укључујући суверену равноправност држава“, саопштило је Министарство.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се додаје у саопштењу, такви кораци могу се оквалификовати само као „еклатантно задирање у суверену имовину и банална и директна крађа имовине једне државе од стране групе држава“.

Истовремено, земље „колективног Запада“ могу бити сигурне да ће „сваки њихов покушај да конфискују руске некретнине, као и друге активе, неизбежно добити адекватан и ефикасан одговор“, закључили су у руском Министарству.

Након почетка специјалне операције у Украјини, Европска унија и земље Г7 замрзле су скоро половину руских девизних резерви у износу од око 300 милијарди евра. Око 200 милијарди евра налази се у ЕУ, углавном на рачунима белгијског „Јуроклира“ (Еуроцлеар) – једног од највећих светских система за трансакције и клиринг. Крајем октобра међународни депозитор „Јуроклир“ известио је да је за девет месеци 2023. године зарадио око 3 милијарде евра камата на улагање у санкционисану руску имовину.

Извор: Медији