Србија

Град у Србији послао допис фирмама: „ВАКЦИНИСАНИМА СЛОБОДНИ ДАНИ, НЕВАКЦИНИСАНИ ДА СЕ УДАЉЕ“

У Србији смо до сада могли да видимо и више него активне послодавце у подстрекивању вакцинисања радника, могли смо да видимо и новчано награђивање за вакцинисање које је ишло и до 6.000 динара по запосленом, а ових дана гледамо, до сада невиђено. У једном граду одлучили су да послодавцима пошаљу допис са предлогом и за награђивање вакцинисаних, али и за санкционисање оних који би да раде, а да се не вакцинишу.

Пре неки дан, Завод за јавно здравље у Шапцу је локалних штабовима за ванредне ситуације у Мачванском округу проследио своје предлоге. У допису наводе да привредницима треба препоручити награђивање радника који су вакцинисани, али и ограничења за оне који неће да се вакцинишу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Практично, допис у најкраћем гласи: Они који су вакцинисани треба да буду награђени са два дана плаћеног одсуства, а они који нису, треба да се удаље са посла уколико не доставе доказ да су прележали ковид. Најупорнији, који одбијају да се вакцинишу, могли би да раде уколико доставе негативан ПЦР тест не старији од 72 сата или антигентски тест не старији од 48 сати, наводи се у допису.

Тим поводом, докторка Драгана Радојчић, помоћник директора Завода за јавно здравље у Шапцу, изјавила је да су ове препоруке дали са намером да се подстакне вакцинација.

– Ово су задњи трзаји и покушаји. Не знамо да ли ће послодавци хтети или не. Наш предлог је да покушају да учине ако ишта могу јер је епидемија измакла контроли – истакла је Радојчић.

У Србији је, иначе, постало често да велике и успешне компаније организују вакцинацију за запослене, међутим, код извесног броја таква пракса још није заживела.

Многи су мислили да ће заживети и пракса новчаног награђивања радника за вакцинацију, али и она је изостала.

Сетимо се примера фирме из Параћина која је одлучила да сваког радника који се вакцинише награди са 6.000 динара. Сличну праксу са наградом од 5.000 динара потом је применила и једна приватна фирма у Горњем Милановцу.

– Радници до 40 година старости добиће по 6.000, а преко 40 година по 4.000 динара – стајало је у одлуци параћинске фирме, уз напомену да „накнаду даје послодавац“. У одлуци је стајало и да је послодавац доноси у циљу подстицања запослених на добровољно вакцинисање.

Овакав потез, признају многи менаџери у Србији, има и своју другу страну.

У појединим моментима фирме су због радника на боловању биле потпуно паралисане. Негде су стајале и целе линије, у неким секторима значајно је трпело уговарање нових послова, а није била реткост да мањи привредници и предузетници, због недостатка кадрова, и потпуно обуставе рад.

Радницима по свету и до 500 долара

У свету су фирме претходних месеци биле спремне да радницима дају и до 500 долара за вакцинацију. Поједине компаније уместо новца нудиле су и подстицаје у виду додатних слободних дана, ваучера или велнес програма за своје запослене.

Један велики трговински ланац, који је познат и грађанима у Србији, понудио је недавно накнаду од 200 долара свим запосленима у САД који се вакцинишу против ковида-19.

Претходно су сличне потезе повукле и компаније, попут Алдија и Долар Џенерала, као и компаније за доставу намирница Инстакарт.

Неколико старачких домова, од Чикага до Пенсилваније, понудило је својим запосленима бонусе од 150 до 750 долара ако се одлуче за вакцинацију.

Иначе, међу економистима и стручњацима за тржиште рада подељена су мишљења о обавезности вакцинације за запослене. Поједини сматрају да би послодавци требало да инсистирају да се сви радници што пре вакцинишу, како би се привреда вратила у нормалне токове, док се други суочавају са законским и етичким дилемама.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс