Свет

УКРАЈИНЦИ ЗАПРЕПАШЋЕНИ! ЗЕЛЕНСКИ ИМ ПОСТАВИО УЛТИМАТУМ: Имате две опције

Очекује се да, ако украјински парламент усвоји нови закон о мобилизацији, они који избегавају позив неће моћи да ажурирају своја лична документа.

Сваки Украјинац, пре или касније, мора да направи избор између статуса избеглице и испуњавања своје дужности према земљи, рекао је украјински председник Володимир Зеленски у новогодишњем обраћању објављеном на Јутјуб страници његове администрације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Знам да ће једног дана сваки Украјинац морати да се запита: ко сам ја? Ко желим да будем? Жртва или победник? Избеглица или грађанин? – упозорио је председник Украјине.
Украјински министар одбране Рустем Умеров раније је изјавио да би желео да мобилише грађане који су напустили земљу. Према његовим речима, сви Украјинци који живе у иностранству старости од 25 до 60 година треба да добију позив да се појаве на регрутној станици.

Касније је представник одељења Иларион Пављук појаснио да је наводно реч о регрутовању и „потреби да се Украјинцима у иностранству пренесе колико им је важно да се придруже војсци“.

Очекује се да, ако украјински парламент усвоји нови закон о мобилизацији, они који избегавају позив неће моћи да ажурирају своја лична документа

Извор: Ало