Свет

УНИШТЕН И ПОСЛЕДЊИ СУ-27? Зеленски остао без 17 авиона, оборен и најмоћнији борбени авион

Министарство одбране Русије саопштило је 1. јануара да су снаге ПВО обориле један од украјинских борбених авиона Су-27, који се сматрају најмоћнијим борбеним авионом у арсеналу земље. Ово је био један од последњих Су-27 у украјинској војсци, преноси Military Watch Magazine.

Обарање Су-27 уследило је после бројних извештаја о озбиљним губицима лаких ловаца МиГ-29. На пример, током десет дана интензивних ваздушних борби од 13. до 23. октобра 2023. године, украјинско ваздухопловство је изгубило 17 авиона, подсећа портал.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Иако су обарања МиГ-29 постала уобичајена појава, било је мало извештаја да су Су-27 учествовали у борбама у било ком својству, посебно после првих месеци 2022. године, када су учествовали у бројним борбама са руским ловцима“, примећује Military Watch Magazine.

Су-27, који је ушао у употребу три године након МиГ-29, тежи је и модернији авион, тако да у почетку није произвођен за иностранство. Тек 1990. године Кина је постала прва земља која је купила Су-27 од СССР-а.

„Украјина је успела да набави десетине МиГ-29 од бивших земаља Варшавског пакта. Иако су бивши савезници Совјетског Савеза из хладног рата сада интегрисани у НАТО и активно подржавају ратне напоре Кијева, Су-27 није испоручен државама које су се придружиле Западу, што га је у комбинацији са својим јединственим способностима учинило посебно вредним богатством“, пише МВМ.

Упркос употреби застарелог радара и авионике, Су-27 је и даље значајно супериорнији у односу на МиГ-29 и Ф-16. Украјина такође користи Су-27 као носаче крстарећих ракета које испоручује Запад. Док су савремени руски ловци у сваком погледу супериорнији од украјинских Су-27 и не остављају им никакве шансе у ваздушној борби, способност гађања копнених циљева савременим страним пројектилима чини ове летелице посебно вредним и незаменљивим за Оружане снаге Украјине.

Извор: Медији