Свет

ЗАПАД У ШОКУ: Руски „Пеницилин“ открива ХИМАРС ко од шале, војници га претварају у старо гвожђе (ВИДЕО)

Руске јединице у склопу групе „Запад“ већ увелико користе најсавременији систем за откривање положаја артиљеријског оруђа непријатеља, добро познат по надимку „пеницилин“.

Како се наводи у саопштењу Министарства одбране РФ, 13. јануара на Купјанском правцу „пеницилин“ је одиграо кључну улогу приликом задатка извиђања, па је помоћу њега откривена активност украјинских трупа 25 км иза линије фронта.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Захваљујући томе, посаде средстава ратне технике у непосредној близини су координисале свој рад, како би у што краћем року извршиле вишеструко дејство по уоченим снагама непријатеља.

Како функционише „пеницилин“?

Основна функција овог извиђачког комплекса је откривање и анализирање звучних таласа произведених артиљеријском и минобацачком паљбом. За ово се користе засебне компоненте – даљински детектори звука – постављени на релативно великој удаљености од контролне станице.

Захваљујући изузетно осетљивим звучним сензорима, уређаји могу препознати звук артиљеријске гранате на дометима до 50 км. Уколико се добар распоред детектора упари са оптималним позиционирањем, специјалан рачунарски програм инсталиран у контролној станици биће у стању да одреди тачне координате непријатељског ватреног положаја.

Са друге стране пасивна емисија радио сигнала „пеницилину“ даје предност, будући да чак и када је активиран не привлачи пажњу на себе јер га је изузетно тешко уочити. Такође, систем има и висок ниво мобилности што умањује шансу да буде откривен.

Када се користи?

Извиђачки комплекс најчешће се користи у склопу противбатеријског ратовања, тачније његова посада има задатак да утврди положај противничке артиљерије и о томе обавести пријатељске јединице, ради што бржег одговора.

Подаци се преносе и обрађују веома брзо, што додатно доприноси већој ефикасности противбатеријске ватре.

Извор: Медији