Свет

АМЕРИЧКИ КОНГРЕСМЕН ЗАТРЕСАО СВЕТ: Русија поставља нуклеарне бомбе у свемир?! Москва већ нанишанила мете?!

Фото: Јутјб

МАЈК Тарнер председник Обавештајног одбора Представничког дома известио је данас да САД прети нова „озбиљна претња националној безбедности“ од стране Русије и да та држава се спрема да инсталира нуклеарно оружје у свемиру.

У својој изјави у среду ујутро, представник Мајк Тарнер (Републиканац из Охаја) рекао је да је његов комитет ставио на располагање информације о претњи по националну безбедност и позвао администрацију да скине тајност обавештајних података како би званичници и посланици могли да разговарају о томе са савезницима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Извори медија АБЦ-а кажу да Русија жели да постави нуклеарно оружје у свемир које ће се користити против сателита.

Није јасно шта је подстакло Тарнера да сада изда изјаву, пошто су обавештајни подаци били доступни лидерима обавештајног одбора Представничког дома и њиховим главним помоћницима у безбедној просторији на Капитол Хилу више од недељу дана, рекао је један од извора.

Чланови одбора за обавештајне послове Представничког дома у уторак су гласали да се обавештајни подаци отворе за увид свим члановима.

Могуће је да је Тарнер покушавао да узбуни због напретка Русије у свемиру као начин да подвуче потребу да законодавци одобре додатну помоћ Украјини. Сенат је усвојио додатни закон који укључује 60 милијарди долара помоћи Кијеву. Тренутно је на разматрању у Дому.

Постоје различита питања која администрација сматра забрињавајућим у вези са активностима Русије у свемиру, укључујући одређене догађаје са њеним сателитима и ометање америчких сателита.

Један члан одбора за обавештајне послове Представничког дома рекао је да су обавештајни подаци „узнемирујући“. Други је рекао „то је озбиљан проблем, али не и тренутна криза“.

Саветник за националну безбедност Џејк Саливан рекао је да је “изненађен” што је Тарнер изашао у јавност са својим упозорењем, рекавши новинарима Беле куће да је претходно контактирао највише лидере у Конгресу да одрже поверљиву дискусију.

Извор: ТВ Фронт