Свет

ДАНСКИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ ДИГАО УЗБУНУ: Руси крећу на НАТО, спремите се за рат

Дански министар одбране Троелс Лунд Пулсен упозорио је да би Русија могла да уђе у рат са НАТО-ом за само три године, пише Телеграф.

Троелс Лунд Поулсен, иначе заменик премијера Данске, придружио се колегама из Уједињеног Краљевства, Шведске, Румуније, Немачке и других и одлучио да лично узбуни јавност због повећане потрошње и производње у руској одбрани.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Не можемо искључити да Русија неће тестирати члан 5 и солидарност НАТО-а у периоду од три до пет година. То није била процена НАТО-а 2023. године. Ово је нова информација која сада долази до изражаја“, рекао је Пулсен данском листу Јилландс-Постен.

Шведски премијер поручио је грађанима ове године да се психички припреме за рат, док су немачки и естонски министри упозорили да би Русија могла бити спремна да нападне НАТО у року од пет до осам година.

Руски напад на земљу НАТО-а приморао би блок да испоштује своје обећање о колективној безбедности, познато као члан 5, и гурнуо би Европу у рат.

„Има разлога за истинску забринутост. Капацитет производње војне опреме Русије је изузетно порастао. Може се рећи да Русија жели да изврши нападе. Сада могу да имају способност у смислу војних капацитета, раније него што смо очекивали“, рекао је он.

Подсетимо, Георгита Влад, први човек румунске одбране Румуније, недавно је рекао да Румунија мора да се припреми за потенцијални рат са Русијом.

„Да, становништво Румуније, као и целокупно становништво Европске уније, Европе, мора да буде забринуто. Ако (Путин) победи у Украјини, главна мета ће бити Република Молдавија. Бићемо сведоци напетости на Западном Балкану. Више сам него уверен да ће политика председника Путина ескалирати у блиској будућности“, додао је румунски генерал.

Извор: Јутарњи