Свет

ДРАМА У БРИСЕЛУ: Пољопривредници опколили седиште ЕУ и праве хаос (ВИДЕО)

Фото: Х принтскрин

БРИСЕЛ – У Бриселу је дошло до мањег инцидента између пољопривредника који данас протестују испред седишта ЕУ и полиције, када је једна група демонстраната пробила кордон полиције како би ближе пришли тргу Шуман који је је центар протеста.

Учесници протеста гађали су полицију балегом, поморанџама и димним бомбама, а један пољопривредник је пут прекрио сламом, преноси Брисел Тајмс позивајући се на новинску агенцију Белга.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поједини пољопривредници запалили су бале сена и тракторске гуме, а неки су гуме бацали испред улаза у седиште ЕУ. Пољопривредници су рано јутрос ушли у град, а према речима портпаролке полиције Илсе Ван де Кир у Европском кварту се налази најмање 300 трактора, који су блокирали и околне улице.

У граду су се чуле сирене и запаљено је неколико димних бомби, а због протеста затворено је и неколико тунела, путева и метро станица.

Агенција АП преноси да су пољопривредници направили бетонске баријере и да су бодљикавим жицама окружили седиште Европске уније, да су трактори окићени заставама и са транспарентима, као и да неки од њих бацају гуме испред улаза у зграду ЕУ.

У Бриселу се данас одржава састанак министара пољопривреде Европске уније. Пољопривредници већ неколико недеља воде кампању против, како су рекли, престрогих европских еколошких правила и пада прихода и траже од Европске уније да се повуче из споразума о слободној трговини, а конкретно у понедељак фокус је на споразуму Меркосур са јужноамеричким земљама, чији је циљ да дозволи јефтине производе на тржиштима других.

Пољопривредници траже и да се регулишу тржишта како би се гарантовале фер и стабилне цене, пуна пољопривредна и прехрамбена политика за подршку агроеколошким праксама и прилагођавање уредбе о азоту.

Извор: Танјуг