Свет

ХАОС У НЕМАЧКОЈ: Ескалирали протести у Берлину

БЕРЛИН – Немачка полиција данас је употребила бибер спреј против пољопривредника, који су блокирали путеве током протеста у општини Бибербаху у савезној немачкој држави Банден-Виртемберг.

Више десетина трактора било је паркирано на прилазним путевима згради градске општине у Бибербаху, испред које је бачена велика количина балеге.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Портпарол полиције рекао је да је неколико полицајаца повређено и да је оштећен један полицијски аутомобил, као и да је полиција користила пендреке током протеста, преноси ЗДФ.

Како додаје Wелт, демонстранти су блокирали улицу камењем за поплочавање и врећама са песком.

До инцидента је дошло када је полиција употребила бибер спреј како би рашчистила пут за пролазак два возила. На једном возилу је разбијен прозор.

Демонстранти су претходно блокирали улицу камењем за поплочавање и врећама са песком.

Протести су довели до тога да странка Зелених откаже политички догађај којим се обележава празник Пепељава среда у Бибербаху, којим почиње Велики пост.

Као разлог председник округа Бибербаха Мајкл Грос навео је „агресивно расположење“ на демонстрацијама.

Како додаје ЗДФ, скуп је, између осталог, отказан због забринутости да би демонстранти могли да упадну у салу.

На демонстрацијама, током којих су одзвањали

звуци труба и чула се музика, углавном су се окупили пољопривредници, али је било и неких представника транспортних компанија.

Удружење пољопривредника у Баден-Виртембергу саопштило је да није позвало нити подржало протесте.

Немачки пољопривредници у јануару су започели блокаде путева у знак противљења владином плану да укине пореске олакшице за набавку дизела који се користи у пољопривреди.

У Нацрту закона о финансирању буџета налази се, између осталог и спорно смањење субвенција за дизел за пољопривреднике, које постоји већ 70 година, али и веће таксе за ваздушни саобраћај и строже санкције у области социјалне помоћи за незапослене.

Извор: Танјуг