Свет

ПАНИКА У САД, ПРОЦУРИЛИ ПОВЕРЉИВИ ПОДАЦИ: Руси крећу

Џо Бајден (фото:ЈуТјуб)

Председник Одбора за обавештајне послове Представничког дома САД Мајк Тарнер има обавештајне податке о „озбиљној претњи по националну безбедност“.

Он је то доставио свим члановима Конгреса на преглед.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Два добро обавештена извора и неименовани амерички званичник рекли су за ЦНН „да је претња повезана са Русијом“. Више извора који су упознати са обавештајним подацима окарактерисали су информације као „веома осетљиве“.

Раније у среду Тарнер је послао писмо својим колегама из Конгреса у којем каже да постоји „хитна ствар у вези са дестабилизујућим страним војним капацитетима“.

Један од извора који је видео обавештајне податке потврдио је да је „то, у ствари, веома забрињавајућа и дестабилизујућа руска способност са којом смо тек недавно упознати”.

Тарнер је у писму колегама навео да је Одбор за обавештајне послове Представничког дома 13. фебруара гласао да се одређене информације ставе на располагање посланицима да их прегледају и каже да чланови имају времена да то погледају до петка.

Он је позвао и председника Џозефа Бајдена да скине тајност са „свих информација у вези са овом претњом“.

Саветник за националну безбедност Џејк Саливан рекао је да је лично затражио састанак са највишим посланицима у одборима за националну безбедност пре него што је Тарнер јавно упозорио на оно што је назвао „озбиљном претњом националној безбедности“.

Саливан је рекао да је састанак са „кључном осмицом“, заказан за сутра.

„То је било познато, па сам изненађен да је конгресмен Тарнер изашао овако јавно данас, а уочи састанка, на којем је требало да разговарам са њим и другим обавештајцима и стручњацима за одбрану“, рекао је Саливан.

Саливан је рекао да ће свакако разговарати са Тарнером сутра на састанку, одбијајући да дâ више информација о томе о каквој је претњи реч.

„Нисам у позицији да дајем више информација у овом тренутку“, рекао је.

Он је нагласио да је Бајденова администрација „отишла корак даље и да се на стратешки и креативан начин бавила декласификацијом обавештајних података у националном интересу Сједињених Држава више од било које администрација у историји“.

Извор: Телеграф