Свет

РУСИЈА НА НОГАМА: Астроном провалио амерички тајни свемирски брод! (ВИДЕО)

Томи Симола, ентузијаста сателитског праћења из Хелсинкија у Финској, открио је неидентификовани објекат на небу користећи своју камеру за посматрање неба. Камера је дизајнирана да континуирано посматра део неба ради откривања покретних објеката у свемиру, уз помоћ специјалног софтвера за идентификацију познатих и непознатих објеката.

Симола је открио објекат у петак увече, што указује на присуство орбиталног тестног возила 7 ( ОТВ-7 ), које је лансирано у тајну орбиту прошлог децембра. ОТВ-7 је део најновије мисије америчког војног свемирског авиона Кс-37Б .

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лансирање Кс-37Б одржано је 28. децембра уз помоћ СпацеКс -ове ракете Фалцон Хеави , која је знатно већа ракета од оних које су коришћене за лансирање претходних мисија Кс-37Б. То лансирање подстакло је спекулације да ће Кс-37Б достићи веће висине од претходних летова, који су остали у ниској Земљиној орбити на висинама од неколико стотина километара.

Искусни сателитски посматрач, Мајк МекКантс , такође се сложио са Симолиним закључком да је открио свемирски авион Кс-37Б. Ово откриће изазива интересовање широм света и о њему се расправља на дугогодишњем онлајн форуму за ентузијасте за сателитско праћење, СееСат-Л .

Аматерска запажања летелице показују да она лети по високо елиптичној орбити на висини између 323 и 38.838 км. Орбита је нагнута под углом од 59,1° у односу на екватор.

Ово је скоро у складу са предвиђањима ентузијаста који су пратили лансирање у децембру. Затим су користили информације о путањи лансирања Фалцон Хеави-а и главним зонама пада ракете да би проценили орбиту коју би Кс-37Б могао постићи.

Америчке свемирске снаге нису објавиле никакве информације о орбити Кс-37Б. Љубитељима аматерима било је потребно око шест недеља да га пронађу, иако је обично потребно мање времена да се лоцира објекат који кружи у тако ниској орбити. Упркос тајности, тешко је замислити да Кинези и Руси већ нису знали где се налази Кс-37Б.

Војни званичници обично не откривају детаље мисија Кс-37Б док је у свемиру, пружајући ажурирања само пре лансирања и након слетања.

Ово је седми лет свемирског авиона Кс-3Б откако је први лансиран 2010. У саопштењу пре лансирања у децембру, америчке свемирске снаге објавиле су да је лет Кс-37Б имао за циљ „широки опсег тестирања и експериментални циљеви“.

Тајност која окружује Кс-37Б подстакла је много спекулација о његовој намени, од којих су неке биле усредсређене на идеје да је део тајне платформе за оружје у орбити.

Вероватније је, кажу аналитичари, да је Кс-37Б тестна станица за нове свемирске технологије. Необична елиптична орбита за мисију је слична орбити која се користи за неке од сателита Свемирских снага дизајнираних да откривају и упозоравају на лансирање балистичких пројектила.

Извор: Дневно