Свет

ШТА СЕ ТО ДЕШАВА У САД? Шаљу војску у Тексас! „Граница је ратна зона“

Гувернерка Јужне Дакоте Кристи Ноем најавила је овог пролећа распоредити додатне трупе Националне гарде на јужну границу.

– Граница је ратна зона, зато шаљемо војнике. Примарна мисија ових војника биће да изграде зид који ће зауставити прилив илегалних имиграната, нарко картела и трговине људима у Сједињене Америчке Државе – изјавила је Ноем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У саопштењу се наводи да ће 60 војника Националне гарде Јужне Дакоте бити стационирано на јужној граници на период од три месеца. Детаљи о њиховој мисији се не откривају из безбедносних разлога.

Ово ће бити пети пут да је Национална гарда Јужне Дакоте распоређена на јужну границу како би помогла у напорима за безбедност граница током администрације Ноем.

Битка за Тексас и Белу кућу

Власти Тексаса тренутно су усред правне битке са администрацијом Џозефа Бајдена како би одбраниле своју имиграциону политику и закон СБ4 који је донео гувернер Тексаса Грег Абот, а који дозвољава тексашким агентима да притварају, процесуирају и депортују мигранте.

Раније ове године, Министарство правде САД тужило је државу да оспори СБ4, инсистирајући да су та овлашћења прерогативи савезних власти и да „Тексас не може да управља сопственим имиграционим системом“ . Крајем јануара, Врховни суд је подржао уклањање бодљикаве жице коју су власти Тексаса поставиле дуж обала Рио Грандеа (Рио Гранде у САД).

Став Тексаса подржали су гувернери 25 држава. Почетком фебруара, гувернер Грег Абот састао се са 13 републиканских гувернера држава. Према речима државног лидера, Бајден и његово „одбијање да примени америчке законе о имиграцији“, угрожавају граничну безбедност земље.

Недавно је и гувернер Флориде Рон Десантис објавио је да ће распоредити припаднике Националне гарде ове државе како би помогао у Тексасу у борби са „инвазијом“ илегалних имиграната.

Извор: Информер