Свет

ЗАПАДНИ МЕДИЈ ОТКРИО: Руси отели „строго поверљиве“ информације о немачкој и НАТО морнарици

Осетљиве одбрамбене информације су можда процуриле у Русију током изградње гасовода Северни ток 2, због чега немачки државни тужилац сада ради на том случају, пренео је Билд.

Све се вероватно догодило 2018. године, а поверљиве информације су очигледно биле доступне свима на веб страници регионалне управе за рударство. Изграђени за испоруку руског природног гаса директно у Немачку преко Балтичког мора, гасоводи су онеспособљени услед серије снажних подводних експлозија у међународним водама у близини данског острва Борнхолм у септембру 2022. Док су Немачка, Шведска и Данска покренуле своје истраге, нико није делио кривицу за напад. Раније овог месеца, шведске власти су саопштиле да одустају од истраге.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У интервјуу америчком новинару Такеру Карлсону руски председник Владимир Путин уперио је прст у САД.

Билд је у свом чланку објавио да је немачки генерални тужилац 11. децембра 2023. обавестио Министарство одбране о покретању „истраге о могућем објављивању војних информација о оперативним подручјима НАТО подморница које су могле да буду пуштене у јавност. од стране власти града Штралзунда“. Локални званичници осумњичени су да су одавали државне тајне током процеса планирања изградње Северног тока 2, пренели су медији.

У публикацији се наводи да је канцеларија министра одбране Бориса Писторијуса потврдила да је „Управа за рударство Штралзунда објавила податке немачке морнарице категорисане као „поверљиве – само за интерну употребу“ у резолуцији о одобрењу за планирање Северног тока 2 од 31. јануара 2018. године.

Како наводи Билд, ове информације би могле да се користе за доношење закључака о оперативним капацитетима флоте. Медији су даље тврдили да је то доказало да је руска влада желела да зна за подморничка ронилачка места у Балтичком мору, као и немачке војне беспилотне летелице. У чланку се наводи да су ову информацију могли искористити диверзанти, који су у септембру 2022. дигли у ваздух гасоводе.

Прошлог месеца Билд је, позивајући се на бројне званичнике, известио да је од октобра 2022. било више „сумњивих“ извештаја о дроновима који су виђени изнад немачких војних објеката, укључујући локације на којима су се обучавали припадници украјинске војске.

Упркос томе што нису добијени чврсти докази, немачке власти су пожуриле да окриве Русију за инциденте, пише Билд.

Такође се наводи да се чинило да Команда за одбрану Бундесвера пере руке од проблема са дроновима, након што су њихови први покушаји ометања пропали.

Извор: Логично